piatok, 23 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Z čoho si vyrobiť rúško? Kávový filter testom neprešiel…

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. apríla 2020
Ako si vyrobiť rúško? Kávový filter nepomôže

Ak hľadáte materiál, z ktorého by ste si mohli vyrobiť ochranné rúško, kávový filter vám asi nepomôže. Nebezpečné častice síce zastaví, má však iný problém. (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Len nedávno takmer každý z nás riešil otázku, ako a z čoho si vyrobiť ochranné rúško. Tí šikovnejší si vedeli ušiť aj pomerne sofistikované riešenia, ostatní boli odkázaní len na jednoduché prekrytie dýchacích ciest. Každý variant je lepší, ako žiadny, avšak rozdiely v ich kvalite sú enormné.

Americký prezident Donald Trump v úvode apríla povedal, že „perfektnou náhradou za ochranné rúška sú šály“. Ako zvyčajne, ani nad týmito slovami pravdepodobne príliš nepremýšľal a nepreveroval si ich, pretože viac sa mýliť ani nemohol. Potvrdila to aj aktuálna štúdia, ktorej výsledky publikovala spoločnosť Smart Air.

Skúmaním prešlo viac ako tridsať rôznych materiálov, medzi ktorými sa našli aj výplne podprsenky, obliečky, bavlnené tričká, vlna, plachtový materiál, polyester, šatky, ale napríklad aj kávové filtre. Tie sa pred časom spomínali ako veľmi dobrá ochrana.

Pri ochrane pred vírusmi rozhodujú mikrometre

Jednotlivé druhy materiálu boli v prvom rade otestované z hľadiska schopnosti odfiltrovať veľmi malé čiastočky; jednak „veľké“ o rozmere jedného mikrometra (taký je napríklad vírus Eboly), ale okrem toho aj malé o rozmere 0,3 mikrometra (vírus kiahní).

Tu treba dodať, že čiastočky nového typu koronavírusu majú len 0,06 až 0,14 mikrometra, avšak „prepravujú“ sa spolu s kvapôčkami, ktoré majú 5 až 10 mikrometrov, takže na mnohých typoch ochrán sa zastavia. Pre zaujímavosť: jeden mikrometer (mikrón) sa rovná 0,001 milimetra, respektíve 0,000001 metra.

Rúško musí umožniť aj dýchanie

Nuž a okrem tejto priepustnosti sa spoločnosť Smart Air za pomoci výskumníkov z univerzity v Cambridge zaoberala aj priepustnosťou rúšok z pohľadu dýchania. Veď ak by mu maska bránila, nemala by pre nás žiadny zmysel.

„V týchto okamihoch je po celom svete obrovský dopyt po informáciách týkajúcich sa toho, ako si svojpomocne vyrobiť bezpečné a efektívne rúško, ale na druhej strane registrujeme aj množstvo strachu a dezinformácií,“ uviedol výkonný riaditeľ Smart Air a letecký inžinier Paddy Robertson v uverejnenom tlačovom stanovisku.

„Veríme, že publikovaním týchto dát a pokračovaním v absolútnej transparentnosti týkajúcej sa našej metodológie, sa postaráme o to, že jednotlivci, inštitúcie a možno aj vlády, budú robiť dobré rozhodnutia založené na dátach a spoločne dokážeme vyrábať rúška, ktoré budú reálne chrániť.“

Kávové filtre nepochodili

Kávové filtre, ktorými disponuje takmer každý kávičkár, sa ukázali ako mimoriadne efektívne pri filtrovaní mikročastíc a neprešlo cez ne takmer nič, no na druhej strane totálne zlyhali po strane dýchania. Preto vypadli zo zoznamu vhodných materiálov pre výrobu rúšok.

„Kávové filtre sú síce z hľadiska filtrovania čiastočiek veľkosti vírusov veľmi efektívne, no dobré masky by z nich neboli,“ poznamenal Robertson. „Veľmi ťažko sa totiž cez ne dýcha.“

Šály sa na rúška takisto nehodia

„A ani Trumpovo odporúčanie týkajúce sa šálov by nebolo najlepším riešením. Naše testy totiž ukázali, že testované šály dosiahli veľmi málo bodov z hľadiska ich schopnosti zachytiť maličké čiastočky. Trump by si možno mohol pozrieť naše dáta a verejnosť informovať ešte raz,“ dodal Paddy Robertson.

Do testov boli zapojené celkovo tri typy šálov; jeden z merinovej vlny, jeden z kašmíru a jeden z látky označovanej ako ramia. Všetky dopadli biedne a zachytili menej ako 10 percent čiastočiek veľkostí vírusu kiahní. Najhoršie dopadla stopercentná ramia, ktorá odfiltrovala len 2,8 percenta čiastočiek, takže takmer nič.

Aký je najlepší materiál na výrobu rúšok?

Keď vezmeme do úvahy kombináciu umožneného dýchania a efektívnosti filtrácie, najlepšie dopadli džínsovina, obliečky (80-120 vláken), papierové utierky či plátno (s hrúbkou 0,4 až 0,5 milimetra). Tu si však treba uvedomiť, že aj keď sú napríklad spomínané papierové utierky efektívne, nie je možné ich umývať či prať a ani opätovne používať.

Najľahšie sa dýchalo cez plátnový materiál s hrúbkou 0,4 až 0,5 milimetra – dokonca ľahšie, ako cez chirurgické rúško, pričom tento materiál bol celkom dobrý aj vo filtrovaní častíc. Ak však niečo takéto k dispozícii nemáte, podľa výskumníkov sú ideálne aj tričká zo stopercentnej bavlny.

Všeobecne platí ešte jedna vec: prírodné materiály sú lepšou voľbou, ako syntetické. Tie sú zväčša veľmi hladké a čiastočky nezachytávajú tak dobre, ako hrubé textúry prírodných vláken.

0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávový filterkoronavírus
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
ISPRESSO - káva na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS

Ako pijú kávu vo vesmíre? Mikrogravitačný kávovar a Zero-G pohár

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    22. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    22. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL