Exkluzívne

Zamkovského chata ponúka kávu zo slovenskej pražiarne

Zamkovského chata vo Vysokých Tatrách ponúka kávu zo slovenskej pražiarne Severan Coffee. Obľúbená destinácia turistov leží v Malej Studenej doline vo Vysokých Tatrách v nadmorskej výške 1 475 metrov nad morom a pešia túra z Hrebienka tam trvá približne hodinu. Ide o nenáročnú prechádzku, na ktorej je možné stretnúť napríklad aj líšky.

„Naša spolupráca so Zamkovského chatou sa začala asi pred dvoma rokmi,“ prezradil majiteľ Severan Coffee Oto Brtáň v rozhovore pre Blog o káve. „Našu kávu dodávame aj do showroomu s klimatizáciami v Poprade, kam prišli aj kompetentní z chaty. Káva im tak zachutila, že sa rozhodli kontaktovať nás.“

O populárnu chatu majú záujem aj iné značky kávy, ale Severana zatiaľ z vysokohorského priestoru nikto nevytlačil. „Majiteľ mi spomínal, že obchodní zástupcovia tam stále nosia rôzne vzorky a snažia sa ho presvedčiť. Ponúkajú mu technológie i výhodné zmluvy, ale on stále odmieta a je lojálny našej značke. Veľmi si to vážim. Ide mu o to, aby podporoval lokálnych výrobcov.“

Horská chata nie je specialty kaviareň

Oto vzápätí priznal, že Zamkovského chata sa musela popasovať s množstvom problémov. Aj zapojenie kávovaru bolo do istej miery problematické a napokon bolo nutné staviť na automat. „Celá chata funguje na akýsi ostrovný systém. Nie sú pripojení na inžinierske siete a elektrinu si vyrábajú sami, takže dozerajú na každú spotrebu. Automatický kávovar je energeticky pomerne šetrný, takže voľba padla na neho.“

Chata je okrem toho často pod návalom turistov a je potrebné obslúžiť ich rýchlo. Nie je teda predstaviteľné, že by na nej fungoval barista, ktorý by sa venoval iba káve. „Ale o to na horskej chate ani nejde. Je to horská chata a nie specialty kaviareň. Turisti sú radi, že si môžu dopriať dávku kofeínu a so šálkou v ruke sa kochať krásnymi výhľadmi.“

Zamkovského chata
Takto vyzerá Zamkovského chata v lete. (Autor foto: I, Branork, CC BY 2.5)

Problém s vodou

Ďalší z problémov sa týkal vody. „Áno, voda je jeden z problémov,“ prikývol Oto Brtáň. „Na prípravu kávy používajú povrchovú vodu z potoka. Tá je síce filtrovaná a je vhodná na pitie i varenie, ale po ceste k chate sa nestihne obohatiť o potrebné minerály. A to je z hľadiska optimálnej extrakcie kávy problém. Aj personál si hore nosí minerálne vody, pretože voda, ktorú tam majú, nič neobsahuje.“

Majiteľ pražiarne pripomenul, že počet turistov na tatranských chatách je premenlivý. Ide o sezónnu záležitosť. „Počas leta na chate spotrebujú okolo 40 kilogramov kávy mesačne. Príchodom zimy však počet turistov klesá a turisti navyše v chladnejších podmienkach kávu radšej vymenia za horec,“ dodal Oto Brtáň.

Severan Coffee vo Vysokých Tatrách

Doplňme, že kávu z pražiarne Severan Coffee pripravujú aj na viacerých miestach v Starom Smokovci. Napríklad v Dobrých časoch, v Umami Sushi & Ramen ( Hrebienok Resort), na raňajky v Slowenskej reštaurácii, v Mondieu a okrem toho aj v niekoľkých prevádzkach a bufetoch v okolí lanovky na Hrebienok.

Medzi ďalšie zaujímavé miesta s kávou Severan patrí aj reštaurácia Rock Farm vo Veľkej Lomnici, prípadne golfový areál Royal Valley v Malom Slavkove s nádherným výhľadom na Vysoké Tatry alebo prevádzka Oto Caffé v Poprade.

Viac informácií o Severan Coffee nájdete na stránke severan.eu.

káva Severan Coffee
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close