Zhoršuje pitie kávy s mliekom vstrebávanie užitočných polyfenolov?
Môže pridanie mlieka do kávy spôsobiť problémy? Môže nadmerne zaťažiť pečeň či obličky? Tieto otázky si kladú mnohí „kávičkári“, ale ich obavy sú zbytočné. Nejeden výskum už totiž potvrdil, že nič takéto sa po vypití kávy s mliekom neudeje.
Čo sú to polyfenoly?
Jednou z tém, o ktorej sa pri pití kávy s mliekom hovorí, je aj to, či sa do tela takto dostávajú potrebné polyfenoly. Ak sa pozrieme na stránku zdravopedia.sk, tak ich definícia je nasledovná: „Polyfenoly tvoria skupinu hlavných antioxidantov, ktoré ochraňujú bunkové membrány a DNA, čím preventívne pôsobia proti vzniku mutácií zapríčiňujúcich rakovinu.“
Vplyv polyfenolov je teda pozitívny a bolo by nepríjemné, ak by ich presun do tela mlieko nejakým spôsobom stoplo. Práve na túto skutočnosť si posvietili výskumníci z laboratórií Nestlé vo švajčiarskom Lausanne.
Zabráni káva s mliekom vstrebávaniu polyfenolov?
„V tomto prieskume dostali dospelí jednotlivci rôzne typy kávy od instantnej až po kávu s mliekom,“ informuje stránka coffeescience.org. „Po tom, ako svoje nápoje vypili, výskumníci počkali dvanásť hodín a následne pozbierali krvné vzorky všetkých účastníkov.“
Vďaka ním boli odmerané zodpovedajúce hodnoty polyfenolov v krvnej plazme. „Výsledky ukázali, že pridanie mlieka do kávy nemá vplyv na bio-dostupnosť polyfenolov,“ znejú závery štúdie, ktorej autori však pripomínajú, že rozdiel je len v rýchlosti, akou sa polyfenoly dokážu vstrebať a dostať do krvi. „Aby sme to zosumarizovali: polyfenoly sa do krvi dostanú bez ohľadu na to, akú kávu daný človek skonzumoval.“
S mliekom a cukrom priberiete
Autori štúdie však upozornili aj na inú skutočnosť. Ak chce človek schudnúť, respektíve si udržať váhu, mal by piť čistú kávu. Tá má totiž v priemere len 4,7 kalórie na šálku, no ak do nej pridáte mlieko i cukor, množstvo kalórií sa vyšplhá až na 56,6. A to je už značný rozdiel.
Neviete sa zbaviť mlieka v káve? Skúste Caféziu
Ak potrebujete zneutralizovať chuť a pH kávy mliekom, prípadne zmierniť podráždenie žalúdka, skúste Caféziu. Na slovenskom trhu je to ten najvhodnejší kávový produkt, či už s pridaním mlieka, prípadne bez neho.
Viac zaujímavých informácií nájdete v rubrike venovanej špeciálne bio organickej káve Cafézia.
„Na výstavách, festivaloch a ďalších stretnutiach s ľuďmi sme spozorovali zaujímavú vec: aj keď boli zvyknutí na kávu s mliekom, pri Cafézii ho proste nepotrebovali,“ pridala svoj pohľad exkluzívna distribútorka kávy Cafézia pre územie Slovenska Jana Krajňaková. „Máme aj mnoho príkladov ľudí, ktorí sa pri Cafézii odnaučili piť kávu s mliekom.“