Zimná limitka Winterfresh od Ready After: Čokoládovo-višňové hrátky
Ešte nie je ani polovica novembra a my už máme otestovanú prvú zimnú limitku. Chalani z pražiarne kávy Ready After boli tentoraz na zimné a vianočné obdobie ready veľmi skoro, a tak sme neváhali. Otestovali sme limitovanú Guatemalu s názvom Winterfresh. Poďte zistiť ako chutila.
Ako chutí vianočné espresso?
Čo si predstavíte vo chvíli, keď začujete slovné spojenie vianočné espresso? Sladučké chute, zamatovú štruktúru, korenisté podtóny pripomínajúce vianočné koláče a čerstvo napečené medovníky? Alebo prefermentované tóny kyslej kapusty, údeného mäsa, rasce, teda akási vianočná kapustnica? Aj taká by mohla byť káva s prívlastkom vianočná, nie? Winterfresh pochádza z prvej, sladkej skupiny vianočných limitiek.
Zahriatie z Guatemaly
Pod označením Winterfresh sa skrýva káva odrody Bourbon spracovaná premytou metódou. Zimný Bourbon od Ready After vypestovali farmári Francisco a Pedro Jacinto v regióne Huehuetenango nachádzajúcom sa v Guatemale. Winterfresh si môžete pripraviť ako espresso, ale aj ako filtrovanú kávu. Obe alternatívy vás v dlhých zimných mesiacoch príjemne zahrejú. My sme si užili espresso a cappuccino, recepty prikladáme nižšie.
Náš tip: na eshope readyafter.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Winterfresh Espresso
Po otvorení balíčka kávy Winterfresh vás ovanie príjemná sladká vôňa roztopenej čokolády a orieškov. Nezabudnite ku káve privoňať aj tesne po namletí. Oriešky a čokoláda sa zintenzívnia a k ich vôni sa pridá horúce lesné ovocie. Mletie nastavte tak, aby extrakcia nepresiahla 30 sekúnd, no zároveň nepodliezla 25 sekúnd.
V tomto intervale vytiahnete z Guatemaly hrejivú rovnováhu sladkosti horúcej čokolády a jemnej ovocnosti višňového lekváru. Keď máte tú možnosť, teplotu extrakcie nastavte na 93 stupňov. My sme pri príprave použili sitko s kapacitou 18 gramov. Ak máte sitko s rovnakou kapacitou aj vy, pripravte espresso presne podľa našich inštrukcií. Keď má vaše sitko inú kapacitu, nevadí. Riaďte sa pomerom 1:2.
Pri osemnástich gramoch kávy by mal váš výstup vážiť približne dvojnásobok, a teda 36 gramov. Takto pripravené espresso má podmanivú zamatovú štruktúru a poriadne dlhú dochuť bielej čokolády.
Winterfresh Cappuccino
Kedy, ak nie počas zimných mesiacov, si dať skvelé hrejivé cappuccino? Winterfresh je vďaka svojim sladkým tónom ako stvorený pre zimné mliečne nápoje. Pri príprave cappuccina z Guatemaly Winterfresh dosiahnete najlepšie výsledky vtedy, keď recept prípravy espressa mierne upravíte. Extrakciu espressa potiahnite ešte o trošičku vyššie. V mlieku tak viac vynikne horúca čokoláda a višňový lekvár.
Vyššiu extrakciu dosiahnete zjemnením hrúbky mletia, a to tak, aby sa čas extrakcie predĺžil na 30 až 35 sekúnd. Všetky ostatné parametre ponechajte rovnaké. Vďaka vyššej extrakcii ustúpi acidita kávy do pozadia a z višňového lekváru sa stane sladká višňová poleva na koláč. Na druhej strane v espresse vystúpi do popredia roztopená horká čokoláda, ktorá s višňami neuveriteľne dobre ladí. Keď pridáte mlieko, je to ako by ste pili tekutý čokoládovo-višňový koláč.
Perníkové cappuccino
Blížia sa Vianoce a fantázii sa medze nekladú. Nebojte sa do cappuccina pridať perníkový sirup, prípadne akýkoľvek iný sirup, ktorý vám evokuje vianočný čas.
Každý jeden dúšok espressa a cappuccina zo zimnej limitky pražiarne Ready After v nás vyvolával teplý pocit domova a vianočných sviatkov. Keď sa chcete podobne ako my preniesť k vianočnému stromčeku, kliknite si na readyafter.sk a vyhľadajte si zimnú limitku Winterfresh.
Nazdravie!
Náš tip: na eshope readyafter.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.