nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zdravie

Život prekofeínovanej generácie. Je káva droga, ktorá nám vlastne škodí?

Ladislav Király Od Ladislav Király
21. februára 2021
káva, stres, napätie

"Kapitalizmus nás naučil tomu, že efektívnosť a produktivita sú dôležitejšie, ako naše vlastné blaho," tvrdí televízny reportér Jehan Casinader.

Share on FacebookShare on Twitter

Káva je často označovaná ako nápoj modernej spoločnosti. Nápoj inteligentných ľudí. Prípadne úspešných. Ale nepreháňame to s ňou? Nepijeme jej viac, ako by bolo zdravé a vhodné? Nesnažíme sa vďaka nej posúvať bariéry nášho tela, čo by na druhej strane mohlo mať neblahé následky?

Práve nad niečím takýmto sa zamýšľal novozélandský novinár a televízny redaktor Jehan Casinader vo svojom príspevku pre stuff.co.nz. Sám vraj s kávou ako s obľúbenou drogou skoncoval a vraj má z toho dobrý pocit.

Nálada západnej civilizácie je regulovaná kávou

„Celá nálada západnej civilizácie je regulovaná kávou,“ uviedol Casinader. „Každé ráno ešte predtým, ako bzukot premávky zahltí mesto, zvestuje príchod nového dňa lomoz vydávaný kávostrojmi.“

Ako „závisláci“ sme z kávy nadšení ešte predtým, ako sa dostane do našich úst. Už keď počujeme  zvuk mlynčeka, následne aj samotného automatu na kávu a zacítime tú omamnú vôňu, tak sú naše dopamínové receptory rozveselené a nadšené. Takto to vidí autor príspevku.

Lacná, legálna a akceptovateľná droga

„Káva je zázračná, lacná, legálna, ľahko dostupná a spoločensky akceptovateľná droga. A ešte neuveriteľnejšie je to, že som tak dlho existoval bez nej,“ pokračoval Novozélanďan, ktorého rodičia na tento ostrov pricestovali z iného ostrova, konkrétne zo Srí Lanky.

Už ako dieťa pozoroval, ako si vychutnávajú instantnú kávu značky Nescafé a príliš tomu nerozumel. Holdoval čaju. Až v roku 2015 si dal „flat white“ a odrazu sa jeho deň doslova rozžiaril. Všetkého, čo sa dialo okolo neho, si bol podľa jeho slov „hypervedomý“.

Myseľ ostrá ako žiletka

„Na nič iné som ani nemyslel, pretože moja koncentrovanosť bola odrazu ostrá ako žiletka. Celý plán rozhovoru som doslova videl v mozgu a vedel som si vizualizovať rôzne cesty, ktorými by sa konverzácia mohla uberať. A cítil som sa dobre. Fakt dobre,“ zaspomínal si na rozhovor s „nudným expertom na dane“.

Z tohto všetkého bol podľa vlastných slov totálne unesený. Káva mu dodala výkon, pomohla mu po stránke kreatívnosti i po stránke robenia rozhodnutí. Dokonca mu pomohla zlepšiť vzťahy s ostatnými, pretože interagovanie s ostatnými ľuďmi bolo dynamickejšie.

Šéfovia ju zamestnancom doprajú…

Z tohto pohľadu sa podľa neho nemožno čudovať tomu, že káva je jedinou drogou, ktorá je akceptovaná aj na pracovisku. Ba čo viac, šéfovia ju svojim zamestnancom zabezpečujú zadarmo a vedia, prečo to robia. Jednoducho ich nakopne a pomôže im k zlepšenému výkonu, čo sa firmám samozrejme hodí.

Káva zvyšuje produktivitu. Aktivuje mozog. Casinader priznáva, že jemu to „flat white“ dlhodobo pomáhalo zvýšiť výkon o 10, 20 alebo aj 30 percent. Postupom času však jeho efekt slabol a prestával mať taký dobrý pocit: „Na to, aby som ten deň zvládol, som potreboval viac a viac kávy. Inak by som to už popoludní neustál.“

Dobrovoľne si zvyšujeme úroveň stresu

„Káva blokuje receptory v mozgu, ktoré vám hovoria, že ste unavení. Okrem toho zvyšuje množstvo kortizolu – hormónu stresu – v tele. Nie je to šialené, že každý deň začíname dobrovoľným zvyšovaním úrovne stresu?“

Vzápätí hovoril aj o polčase rozpadu kofeínu a o tom, že časť z prijatého množstva ostáva v tele aj v noci a bráni optimálnemu spánku. Pripomenul však, že ak kávu pijeme v obmedzenom množstve, tak neškodí a dokonca má zdravotné výhody.

Sme prekofeínovaná generácia

„Pravda je však taká, že sme prekofeínovaná generácia, len sme si to neuvedomili,“ zdôraznil Jehan Casinader. „Spolu s alkoholom a cukrom využívame kávu takisto na to, aby nám pomohla znecitlivieť nás voči tlakom moderného života.“

„Kapitalizmus nás naučil tomu, že efektívnosť a produktivita sú dôležitejšie, ako naše vlastné blaho. Namiesto toho, aby sme niečo urobili s nezdravými a stres vyvolávajúcimi vecami, ktoré v živote máme – napríklad s množstvom práce alebo rastúcim rozptýlením, o ktoré sa starajú technológie – pijeme kávu, ktorá nám na to dodá potrebnú energiu.“

Keď si už kávu neužívaš…

„Ja som si uvedomil, že kávu som prestal kupovať preto, lebo si ju užívam, ale preto, lebo pomáhala mojej kreativite. A používal som ju aj na to, aby utíšila signály môjho tela, keď si pýta jedlo, odpočinok alebo spánok. Ale chcel som zasa fungovať ako človek, ktorý na tejto tekutine nie je závislý. Tak, ako som to robil prvých 25 rokov môjho života,“ skonštatoval Casinader.

Nebolo to však jednoduché. Počas prvých dvoch týždňov množstvo kávy postupne obmedzoval a potom si ju prestal kupovať úplne. Robil si ju už len doma a postupne slabšiu a slabšiu, až z nej raz bola v podstate už len horúca voda.

Stačil mesiac odvykačky

„Počas niekoľkých dní som pociťoval bolesti hlavy a ťažko sa mi koncentrovalo, ale tieto symptómy rýchlo zmizli. Teraz je to už mesiac a moje telo si zvyklo. Úroveň mojej energie je v priebehu dňa omnoho konzistentnejšia. Moja nálada je stabilnejšia. Trávenie lepšie. A spím dlhšie,“ prezradil s dodatkom, že káva mu nechýba.

Na druhej strane mu však chýbajú veci, ktoré sú s kávou prepojené. Napríklad to, že v dnešnom chaotickom a uponáhľanom svete sa každé ráno zastavil v tej istej kaviarni a boli to krásne chvíle. Okrem toho takto získaval prepojenie s ľuďmi, prehodil napríklad pár slov s baristom.

Sú výhody kávy viac ako jej nevýhody?

A ide tu aj o ďalšie záležitosti. „Dávka kofeínu vyvolá nové myšlienky a niekedy aj záblesky brilantnosti. Navyše je to skvelý spôsob na to, ako vyplniť prázdny priestor medzi stretnutiami a podujatiami.“

„Nemyslím si, že bez kávy ostanem navždy. Skôr či neskôr, v slabšej chvíli, ma určite priláka. V tejto chvíli si však užívam výhody novoobjavenej triezvosti a striedmosti. Chcem veriť tomu, že žiť a pracovať sa dá dobre aj bez toho, aby nám v krvi pumpoval kofeín,“ dodal Jehan Casinader.

Náš tip: zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám aktuálne zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: káva a zdraviekofeín
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Ready After Coffee - slovenská pražiareň kávy

Ready After Coffee: Progresívna pražiareň s POPICHI nápadmi

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL