Zaujímavosti o káve

Akú teplotu má mať káva? A čo mlieko?

Akú teplú kávu máte radi? Položili ste si niekedy túto otázku, respektíve ste sa nad ňou zamysleli? Dá sa predpokladať, že v zime si ju najradšej dáte poriadne horúcu a cítite, ako vám jej teplo postupne prúdi do celého tela. Ale nepreháňate to? Viete, akú teplotu by káva v skutočnosti vlastne mala mať?

Týmito otázkami sa v aktuálnom článku zaoberala stránka iNews, ktorá oslovila baristov priamo zo špičkových kaviarní. Napríklad taký Toby Frere z kaviarne Seventh Seal v anglickom Dorchestri si dáva záležať na tom, aby zákazníkom ponúkal správne pripravenú špecialitu.

Mlieko ohriať maximálne na 65 stupňov

Podľa vlastných slov kupuje len zrná, ktoré boli vypestované v nadmorskej výške minimálne 1 500 metrov, ktoré majú lepšiu, intenzívnejšiu a zaujímavejšiu chuť. Keď si potom zákazníci ku káve opýtajú aj mlieko, dáva si pozor a ohreje ho maximálne na 65 stupňov Celzia.

„Ľudia chcú, aby mohli kávu dlaňami objať a cítiť jej teplo. Teplo chcú cítiť aj na perách,“ skonštatoval Frere, ktorý k mlieku vzápätí dodal: „Ak je mlieko zahriate na určitú teplotu, tak prirodzené cukry začnú preberať prominentnejšiu rolu a zvýši sa jeho celková sladkosť.“

Pri vysokej teplote mlieko horkne

Toto však platí len do približne 65 stupňov: „Potom sa už cukry začnú rozpadať a mlieko začne byť akési orechovejšie, pričom to môže prejsť až do horkosti. Táto skutočnosť v konečnom dôsledku spôsobí zmenu arómy kávy.“

V dôsledku tohto prístupu hlavného baristu však vznikol aj problém. Dáma menom Carole Malonová nebola spokojná, pretože chcela poriadne horúcu kávu i mlieko a jej želanie nebolo vypočuté. Rozhorčilo ju to natoľko, že napísala článok do Daily Expressu a kávového odborníka obvinila z povýšeneckého prístupu či drzosti.

Z podávania kávy pritom vraj robil atómovú vedu, akoby išiel zachraňovať planétu. „Tieto veci si môže myslieť, ale určite nemôže inzultovať a ponižovať platiacich zákazníkov, ktorí ho vlastne živia,“ zdôraznila Malonová, ktorá však nepochodila. Frere odkázal, že kvalita kávy je prvoradá a bude ju podávať tak, ako sa má.

Vyjsť či nevyjsť zákazníkovi v ústrety?

Autorka článku Sophie Morrisová dala príležitosť aj ďalším odborníkom. Oslovila napríklad zástupcu pražiarne Caravan Coffee Roasters, ktorá má v Londýne päť podnikov. „Často je to tak, že tento špecializovaný priemysel je pri požiadavkách zákazníka veľmi defenzívny,“ uviedol Simon Lewthwaite. „Tie totiž môžu upraviť, prípadne aj kompletne zmeniť zamýšľané podávanie nápoja.“

Tento chlapík potvrdil, že mlieko zahrieva takisto na 63 až 65 stupňov Celzia, avšak ak niekto vyslovene chce, ohreje mu ho aj výraznejšie. Ak by však konzument žiadal rôzne ochutené sirupy, prípadne čokoládový topping, toto mu kaviareň nezabezpečí. Už by to nebolo ono.

„Ja som presvedčený o tom, že zákazník je na prvom mieste, ale ak sa potom bude sťažovať, tak sa vyhovorím práve na to, že on to tak chcel,“ zareagoval generálny manažér Backyard café v londýnskom hoteli Treehouse Andrea Magno, ktorý po chvíli prezradil aj ďalšie zaujímavé detaily.

Takže aká teplá má byť káva?

„Našich baristov trénujeme tak, aby vedeli kávu odvážiť presne na jednu desatinu gramu. Všetko vedia navyše načasovať úplne dokonale a poskytnú vám perfektný pôžitok. Espresso by malo mať 91 alebo 92 stupňov a mlieko by malo byť ohriate alebo spenené pri 61 až 63 stupňoch,“ dodal Magno.

Na podobných číslach sa zhodujú takmer všetky zdroje. Káva by mala byť pripravovaná pri teplote 90 až 95 stupňov Celzia, avšak kým príde k zákazníkovi, má pochopiteľne o niečo menej. Nuž a na to, aby si ju mohol poriadne vychutnať, je to aj potrebné. Odporúča sa približne 60 až 65 stupňov, teda približne to rozmedzie, v akom je podávané aj mlieko.

Optimálne a neoptimálne teploty kávy

80 až 85°C

Takáto horúca káva nie je príjemná azda pre nikoho. Dokážeme si z nej odchlípnuť, ale aj to len s problémami a jej pravú chuť vôbec nepocítime. Tu jednoducho určite treba pár minút počkať a zbytočne sa netrápiť.

70 až 80°C

Aj toto je pre drvivú väčšinu ľudí ešte príliš teplé, ale tu a tam sa nájdu nadšenci, ktorým to takto vyhovuje. Káva ich dobre prehreje, ale jej vlastnosti sa nedajú príliš vychutnať. Zachytili sme aj názor, že ak nemáte zrná najvyššej kvality, pite kávu takto horúcu. Aspoň nič nespozorujete 😉

60 až 70°C

Toto je ideálny interval, v rámci ktorého si na káve pochutíme asi najlepšie. Na jednej strane je dostatočne teplá, no na druhej strane vieme pocítiť aj všetky jej chuťové vlastnosti. Pohodička.

50 až 60°C

Hovorí sa, že z hľadiska samotného vychutnania si kávy môže byť tento interval úplne najlepší. Tu už však do hry vstupuje problém, že káva na pocit nie je dostatočne teplá a nie každému to musí vyhovovať. Ak však máte ozaj kvalitnú kávu a chcete ju poriadne precítiť, „spustite“ ju na takúto teplotu.

Pod 50°C

Nie, nie, toto už radšej neskúšajte. Niektorí odborníci síce hovoria, že pre chutnanie môže byť vhodná aj teplota kávy na úrovni nášho tela, teda okolo 37 stupňov, ale ťažko povedať, či je to skutočne tak. Za skúšku človek nič nedá. Otázne je aj to, či kávu, ktorá vychladla, ešte má význam zohrievať; už by to totiž nebolo úplne ono a možno by zhorkla.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close