Chutnali ste už výberovú kávu, ktorá bola vyprodukovaná Slovákom? Ešte pred pár rokmi bolo niečo takéto nemožné, ale dnes je tento scenár už pomerne bežnou realitou. Kávu označenú ako Vietnam Lang Biang, alebo v tomto prípade Vietnam Zanya Natural, si obstarala už aj najväčšia slovenská remeselná pražiareň kávy Zlaté Zrnko. Napražila ju tak, aby sadla širokému publiku – zaujme svojou výraznou sladkosťou a hutným telom.
Za kávou stojí Slovák Marián Takáč, ktorý je úzko spätý s vietnamskou vysočinou a výnimočnými podmienkami oblasti okolo hory Lang Biang. So svojou manželkou Lim vytvoril projekt Zanya Coffee, ktorý má ambíciu ukázať, že Vietnam nie je len o robuste pre instantné kávové nápoje, ale je krajinou schopnou pestovať špičkovú arabiku.

Na farme a spracovateľskej stanici Zanya prebieha všetko ručne – od zberu zrelých čerešní, cez fermentáciu, až po sušenie. A je to cítiť. Zrno, ktoré dostanete do rúk, je krásne vytriedené, bez defektov a plné chutí. Už len za samotný výber zrna treba Zlaté Zrnko pochváliť – vybrali si špičkového dodávateľa a chcú pracovať s výberovou arabikou z menej tradičných oblastí. Prostredníctvom tejto silnej značky sa dobrá káva môže dostať k širšiemu publiku, čo je rozhodne krok správnym smerom.
Plné telo a výrazná sladkosť
Praženie kávy je nastavené tak, aby sedelo príprave v automatických a pákových espresso kávovaroch. Chuť a vôňa pôsobia trochu tmavšie a káva sadne hlavne konzervatívnejšiemu publiku. Určená je skôr pre širšie masy, ako pre nadšencov ovocných a moderných espress.

V aróme zrna nájdete tóny praženia, kakaa a tmavej čokolády. Na jazyku sa tieto dojmy len a len potvrdzujú – espresso má výrazne hutnú, krémovú textúru a plné telo. Chuti dominuje vysoká sladkosť pripomínajúca tmavú čokoládu.
Acidita kávy je jemná, vínna a decentná, čo môže byť pre konzervatívnejších kávičkárov dobrá správa. V šálke je navyše prítomná horkosť kakaa a náznaky tmavého praženia, vďaka ktorým Vietnam zapadne aj do mliečnych nápojov.

Chcete, aby Vietnam chutil presne takto aj u vás doma? Pripravili sme si pre vás recept pre pákové kávovary:
Recept na espresso – Vietnam (pákový kávovar)
- Vstupná dávka: 19 g (v závislosti od kapacity vášho sitka)
- Výťažok: 38 g
- Ratio: 1:2
- Čas extrakcie: 22 – 23 sekúnd
- Teplota: 92 °C
- Tlak: 9 barov

Tradičné espresso pre milovníkov klasiky
Nie je to ovocná bomba s výraznou aciditou, na ktorú cielia niektoré moderné výberové pražiarne. Vietnam Zanya od Zlatého Zrnka je veľmi vyvážená, konzervatívnejšia káva schopná osloviť tých, ktorí milujú tradičnejšie espresso s plným telom, sladkosťou a horkosťou, ktorá má na trhu stále svoje miesto.
Ak hľadáte kávu s príbehom, ktorý je úzko spätý s našou krajinou, Vietnam Zanya od Zlatého Zrnka vás určite poteší vo forme klasického espressa či kapučína.
Novinka: Pri nákupe cez eshop zlatezrnko.sk môžete využiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10 a kávu si uchmatnúť o niečo lacnejšie.
