štvrtok, 12 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
9. júna 2025
Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Chutnali ste už výberovú kávu, ktorá bola vyprodukovaná Slovákom? Ešte pred pár rokmi bolo niečo takéto nemožné, ale dnes je tento scenár už pomerne bežnou realitou. Kávu označenú ako Vietnam Lang Biang, alebo v tomto prípade Vietnam Zanya Natural, si obstarala už aj najväčšia slovenská remeselná pražiareň kávy Zlaté Zrnko. Napražila ju tak, aby sadla širokému publiku – zaujme svojou výraznou sladkosťou a hutným telom.

Za kávou stojí Slovák Marián Takáč, ktorý je úzko spätý s vietnamskou vysočinou a výnimočnými podmienkami oblasti okolo hory Lang Biang. So svojou manželkou Lim vytvoril projekt Zanya Coffee, ktorý má ambíciu ukázať, že Vietnam nie je len o robuste pre instantné kávové nápoje, ale je krajinou schopnou pestovať špičkovú arabiku.

Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - zrno

Na farme a spracovateľskej stanici Zanya prebieha všetko ručne – od zberu zrelých čerešní, cez fermentáciu, až po sušenie. A je to cítiť. Zrno, ktoré dostanete do rúk, je krásne vytriedené, bez defektov a plné chutí. Už len za samotný výber zrna treba Zlaté Zrnko pochváliť – vybrali si špičkového dodávateľa a chcú pracovať s výberovou arabikou z menej tradičných oblastí. Prostredníctvom tejto silnej značky sa dobrá káva môže dostať k širšiemu publiku, čo je rozhodne krok správnym smerom.

Plné telo a výrazná sladkosť

Praženie kávy je nastavené tak, aby sedelo príprave v automatických a pákových espresso kávovaroch. Chuť a vôňa pôsobia trochu tmavšie a káva sadne hlavne konzervatívnejšiemu publiku. Určená je skôr pre širšie masy, ako pre nadšencov ovocných a moderných espress.

Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - mletá káva

V aróme zrna nájdete tóny praženia, kakaa a tmavej čokolády. Na jazyku sa tieto dojmy len a len potvrdzujú – espresso má výrazne hutnú, krémovú textúru a plné telo. Chuti dominuje vysoká sladkosť pripomínajúca tmavú čokoládu.

Acidita kávy je jemná, vínna a decentná, čo môže byť pre konzervatívnejších kávičkárov dobrá správa. V šálke je navyše prítomná horkosť kakaa a náznaky tmavého praženia, vďaka ktorým Vietnam zapadne aj do mliečnych nápojov.

Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - príprava espressa

Chcete, aby Vietnam chutil presne takto aj u vás doma? Pripravili sme si pre vás recept pre pákové kávovary:

Recept na espresso – Vietnam (pákový kávovar)

  • Vstupná dávka: 19 g (v závislosti od kapacity vášho sitka)
  • Výťažok: 38 g
  • Ratio: 1:2
  • Čas extrakcie: 22 – 23 sekúnd
  • Teplota: 92 °C
  • Tlak: 9 barov
Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - hotové espresso

Tradičné espresso pre milovníkov klasiky

Nie je to ovocná bomba s výraznou aciditou, na ktorú cielia niektoré moderné výberové pražiarne. Vietnam Zanya od Zlatého Zrnka je veľmi vyvážená, konzervatívnejšia káva schopná osloviť tých, ktorí milujú tradičnejšie espresso s plným telom, sladkosťou a horkosťou, ktorá má na trhu stále svoje miesto.

Ak hľadáte kávu s príbehom, ktorý je úzko spätý s našou krajinou, Vietnam Zanya od Zlatého Zrnka vás určite poteší vo forme klasického espressa či kapučína. 

Novinka: Pri nákupe cez eshop zlatezrnko.sk môžete využiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10 a kávu si uchmatnúť o niečo lacnejšie.

Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - cappuccino
15x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Zlaté Zrnko
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL