štvrtok, 31 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Predstavujeme nové kávy

Zlaté Zrnko upravilo praženie niekoľkých káv: Je to krok vpred, dávame palec hore

Filip Lörinc by Filip Lörinc
29. júla 2025
Zlaté Zrnko upravilo praženie - cupping Salvádora
Share on FacebookShare on Twitter

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktorý ovplyvňuje chuť kávy, je praženie. To, či bude káva ovocnejšia, horkejšia či sladšia, môže závisieť práve od toho, ako ju jej pražiar upraží. A keď tú istú kávu ochutnáte v dvoch rôznych praženiach, rozdiel určite pocítite. V pražiarni Zlaté Zrnko sa nedávno rozhodli, že viacero káv zo svojej ponuky budú pražiť svetlejšie (konkrétne o dva stupne). Niekoľko z nich sme teraz ochutnali.

Do redakcie Blogu o káve dorazili kávy Guatemala, Salvádor a Kolumbia v dvoch verziách. Jednak v staršom, tmavšom pražení a jednak v novšom, svetlejšom. Poďte zistiť, aký vplyv to malo na ich chuť.

Zlaté Zrnko upravilo praženie - Kolumbia Salvádor a Guatemala

Prečo Zlaté Zrnko pristúpilo k zmene?

Otázku týkajúcu sa toho, prečo sa najväčšia remeselná pražiareň na Slovensku rozhodla pre takúto zmenu, sme položili pražiarovi a obchodnému riaditeľovi Zlatého Zrnka Václavovi Faltusovi.

“Išlo nám o to, aby sme viac odlíšili chuťové profily našich káv,” prezradil Václav Faltus pre Blog o káve. “Máme celé spektrum rôznych káv od najovocnejšej Etiópie cez africké kávy ako Tanzánia, Rwanda či Keňa, za ktorými nasledujú sladšie kávy Kostarika, Kolumbia, Guatemala, Nikaragua, Salvador a následne orieškové a mierne horkasté kávy Brazília, Honduras až po čokoládovejšie kávy India a Dominikánska republika.”

“Vycítili sme, že sladké spektrum káv máme veľmi silne zastúpené a chceli sme ho čiastočne priblížiť k ovocnosti afrických káv. Išlo nám o to, aby zodpovedali modernejšiemu vychutnávaniu espressa, ale aby boli zároveň vhodné pre sladký filter, po ktorom dopyt u nás stále rastie,” dodal V. Faltus.

Zlaté Zrnko Guatemala Salvádor a Kolumbia

Zlaté Zrnko je po stránke praženia veľmi otvorené a všetky kávy má detailne zmapované na podstránke www.zlatezrnko.sk/prazenie. Nájdete tam finálnu teplotu praženia, ale aj svetlosť/tmavosť kávy vyjadrenú v agtronoch.

Náš tip: pri nákupe na eshope zlatezrnko.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Praženie ako kľúč k chutiam

Každá káva sa pred upražením nachádza v stave takzvaného zeleného zrna. Usušené kôstky kávovníka majú zelenkastú až žltkastú farbu, tvrdú štruktúru a takmer žiadnu chuť. Obsahujú však množstvo látok, ktoré fungujú ako prekurzory pre vznik chutí a aróm, ktoré poznáme z kávy už upraženej. 

Zlaté Zrnko Guatemala - porovnanie starého a nového praženia
Voľným okom rozdiel medzi praženiami spozorujete len ťažko.

Práve praženie tieto kvality “odomkne” a z tvrdého zrna bez chuti sa stane káva ako ju poznáte. Môže za to vysoká teplota v pražičke, ktorá stojí za takzvanými Maillardovými reakciami, ktoré rozkladajú zložité látky na látky s jednoduchšími reťazcami. Napríklad, zložité cukry ako škrob, ktorých je zelené kávovníkové zrno plné, sa štiepia na jednoduchšie cukry. Tie už naše telo, na rozdiel od škrobu, rozoznáva ako niečo sladké a chutné.

Zlaté Zrnko Kolumbia - mletá káva

Stupeň praženia tak funguje ako jeden z najdôležitejších faktorov formujúcich chuť kávy. Vo všeobecnosti platí, že čím je praženie svetlejšie, tým viac prirodzených chutí kávy pocítite. Ak je však tmavšie, k prirodzeným chutiam daného zrna sa pridávajú chute praženia a výraznejšia horkosť, pričom káva zároveň naberá na plnosti a sladkosti. Ale len do určitého bodu, kedy začne byť horká, zadymená a nepríjemná. Pomyselný ideálny bod sa pre každú kávu nachádza niekde inde.

Zlaté Zrnko Guatemala - mletá káva

Kolumbia, Guatemala a Salvádor vo svetlejšej verzii

V Zlatom Zrnku si donedávna zakladali na konzervatívnejších, tmavších praženiach s dôrazom na sladkosť a plné telo. Nedávno však niekoľkým kávam z ponuky navrhli jemne svetlejšie praženie a kávy nám poslali na ochutnávku. 

Jemne ovocnú Kolumbiu, Rozmanitú Guatemalu a Medový Salvádor sme tak mohli ochutnať v tmavšej a novej svetlejšej verzii. Našli sme nejaký rozdiel? Je svetlejšia káva lepšia? Poďte to s nami zistiť.

Zlaté Zrnko Kolumbia - cupping starého a nového praženia

Ochutnávka a porovnanie

Všetky tri kávy sme ochutnali dvoma spôsobmi. Prvým je metóda takzvaného cuppingu, pomocou ktorého sa kávy ochutnávajú bez vplyvu metódy prípravy či akéhokoľvek ľudského faktora. Ak sa chcete o cuppingu dozvedieť viac, prečítajte si článok, ktorý sme cuppingu venovali – kliknite tu. Po cuppingu nasledovala príprava espressa pomocou pákového kávovaru. 

Zlaté Zrnko Kolumbia - cupping

Viac prirodzenej chuti, menej horkosti

Začnime Kolumbiou. Rozdiel sme badali už pri privoňaní k balíčkom kávy. Vôňa svetlejšieho praženia je menej prenikavá a elegantnejšia. Obsahuje menej tónov praženia a výraznejšiu sladkosť. A aj keď sa na prvý pohľad zrno nezdá byť oveľa svetlejšie, v chuti sme pocítili rozdiel. Vzorky sa najviac líšili v miere horkosti. Tmavšie praženie obsahovalo výraznú horkosť a tóny praženia, zatiaľ čo svetlejšia Kolumbia vynikala v sladkosti. Horkosť sa zmiernila, do popredia vystúpila sladkosť a jemná ovocnosť, ktorú sme cítili hlavne vo forme espressa. 

Veľmi podobné rozdiely sme objavili aj pri Salvádore a Guatemale. Obe kávy vykazovali nižšiu horkosť vďaka čomu vynikla ich prirodzená sladkosť, príjemné čokoládové a orieškové tóny spolu s jemnou ovocnosťou. Kávy zároveň stratili štipku zo svojej intenzity a ich telo pôsobilo ľahšie než v tmavšej verzii. To len vyzdvihuje elegantnosť a vyváženosť nových, svetlejších verzií týchto káv. 

Zlaté Zrnko Salvádor - príprava espressa

Kvalitná káva si zaslúži svetlejšie praženie

Zlaté Zrnko urobilo touto zmenou veľmi pekný krok k prirodzeným chutiam kávy. Svetlejšie praženie eliminuje výraznú horkosť a tóny praženia a ukáže to dobré, čo v sebe kvalitné kávovníkové zrno ukrýva. 

Počas testovania sme si všimli, že Zlaté Zrnko s takým zrnom skutočne pracuje. Kávy obsahovali málo defektov a veľmi pekne spracované zrná. Takáto káva si zaslúži svetlejšie praženie a transparentnejšiu chuť. Preto dávame Zlatému Zrnku palec hore.

Zlaté Zrnko - rozdiel v pražení
Pohľad na nové a staré praženie Zlatého Zrnka – voľným okom rozdiel nespoznáte.

Ochutnajte Zlaté Zrnko

Chcete taktiež vyskúšať “vynovené” kávy z pražiarne Zlaté Zrnko? Na eshope zlatezrnko.sk ich už dnes nájdete v novej, vylepšenej verzii. Pri nákupe nezabudnite na zľavový kód BLOGOKAVE10, vďaka čomu ušetríte až desať percent. Kliknite tu.

3x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: Zlaté Zrnko
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Next Post
moderné cappuccino - test s lyžičkou

Old-school vs. moderné cappuccino: Ako sa zmenil jeden z najznámejších kávových nápojov?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od BeCafé

    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od Be:Café: Nebezpečne sladká káva

    31. júla 2025
    moderné cappuccino - test s lyžičkou

    Old-school vs. moderné cappuccino: Ako sa zmenil jeden z najznámejších kávových nápojov?

    31. júla 2025
    Zlaté Zrnko upravilo praženie - cupping Salvádora

    Zlaté Zrnko upravilo praženie niekoľkých káv: Je to krok vpred, dávame palec hore

    29. júla 2025
    cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka

    Cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka: Ako zvládol Pink Konga od Coffeeinu?

    27. júla 2025
    Aeropress Flow Control Filter Cap - hotová káva

    Espresso z Aeropressu? Vyskúšali sme Flow Control Filter Cap 

    24. júla 2025
    COFFEEIN Italy - príprava espressa

    Recenzia kávy COFFEEIN Italy: Konečne kvalitná talianska káva

    23. júla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od BeCafé

    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od Be:Café: Nebezpečne sladká káva

    31. júla 2025
    moderné cappuccino - test s lyžičkou

    Old-school vs. moderné cappuccino: Ako sa zmenil jeden z najznámejších kávových nápojov?

    31. júla 2025
    Zlaté Zrnko upravilo praženie - cupping Salvádora

    Zlaté Zrnko upravilo praženie niekoľkých káv: Je to krok vpred, dávame palec hore

    29. júla 2025
    cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka

    Cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka: Ako zvládol Pink Konga od Coffeeinu?

    27. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL