Kávový bloger

Žlté kávové čerešne: Vedeli ste, že existujú?

Poznáte tú príhodu o pastierovi Kaldim, ktorého kozy začali v Etiópii skákať ako zmyslov zbavené a prekypovali energiou? Práve on podľa legendy objavil kávu. Prišiel na to, že pasúce sa kozy pojedli červené kávové čerešne. Ale… vedeli ste o tom, že dnes máme aj žlté kávové čerešne?

Začneme profesorom Carlosom Arnaldom Krugom, ktorý v roku 1942 prišiel na to, že rastliny s dominantným XcXc génom produkujú červené ovocie a rastliny s recesívnym XcXc génom zasa žlté.

Žlté kávové čerešne máme od roku 1871

A teraz k veci: príbeh žltej kávy sa začal v roku 1871 v meste Botucatu ležiacom v brazílskom štáte São Paulo; mutácia typicy (odrody arabiky) zarodila žlté čerešne a všetci boli v šoku. Zapili to destilátom, pretreli si oči, pozreli sa ešte raz a plody boli stále žlté. Nechápali a ešte raz to zapili.

Potom sa poďakovali bohu a kávové čerešne začali označovať ako žlté Botucatu. Z hľadiska výnosnosti kríkov to nebola produktívna rastlina, ale pre farmárov mala hodnotu. Vedeli totiž ponúknuť niečo iné a práve preto sa žltá káva pomerne rýchlo rozmohla.

Ďalšie kríženie žltej kávy

Táto žltá Botucatu sa okolo roku 1930 prirodzeným spôsobom skrížila s odrodou červený bourbon a vznikol žltý bourbon. Následne sa v Brazílii objavili aj ďalšie obľúbené variety ako caturra (1937) či mundo novo (1943). Potom aj žltá caturra, ale ako sme sa k nej dopracovali, sa nám zistiť nepodarilo.

Brazílsky Instituto Agronômico de Campinas ju potom skrížil s odrodou mundo novo a vytvoril žltý catuai. Ten je oproti pôvodnému žltému Botucatu skvelý preto, lebo výborne rodí a ponúka vysoký výnos z kávovníkov, ale na druhej strane je náchylný na kávovníkovú hrdzu a problém má aj s ďalšími chorobami.

Žlté kávovníkové čerešne a vysoká kvalita

Chuťovo je však vynikajúci a v posledných rokoch sa teší čoraz väčšej obľube. Niektoré mikroloty tejto odrody dostali aj 94-bodové hodnotenie. A to je už taká dobrá káva dámy a páni, že vylížete šálku.

Mimochodom, do celého tohto pátrania sme sa pustili hlavne preto, lebo pražiareň Coffeein do ponuky zaradila kávu BRASIL CANASTRA, čo je odroda žltý catuai (svetlé praženie tu). Má 87 bodov. Musíme ju ochutnať. Chutí žltá káva inak ako červená?

Ak ste už ochutnali a máte vlastnú skúsenosť, dajte vedieť. Oplatí sa skúsiť žltú kávu?

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close