Exkluzívne

Zrnko dobrej kávy: Ružomberská pražiareň dvíha kávovú kultúru v regióne

Na Slovensku máme aktuálne viac ako stovku pražiarní kávy. Nachádzajú sa v mnohých mestách a v rôznych kútoch Slovenska, pričom spoločne prispievajú k progresu kávovej kultúry. Oblasť Ružomberka a okolia už niekoľko rokov „ťahá“ pražiareň Zrnko dobrej kávy.

Vlastnia ju manželia Damián a Erika Belkovci pochádzajúci z blízkej dediny Liptovská Štiavnica. Obaja sú presvedčení o tom, že pri káve sa dá zabudnúť na bežné problémy a káva nám pomáha nájsť si čas jeden na druhého. Ponúkajú cenovo dostupnú kávu a priestor, kde sa ľudia môžu stretávať a cítiť dobre.

Viac sa dozviete v rozhovore, ktorý Damián a Erika Belkovci poskytli Blogu o káve. Poďte sa zoznámiť so Zrnkom dobrej kávy.

Ako sa zrodil nápad, že budete podnikať v oblasti praženia kávy?

„Stalo sa tak v jednej rodinnej reštaurácii, ktorú sme navštevovali. Tam sme sa dozvedeli niečo o gastronómii, o vychutnávaní dobrého jedla či iných pochutín a často sme si objednávali aj kávu. Ale tá, ktorú ponúkali, nám bohužiaľ nechutila. Začali sme o tom premýšľať a po určitom čase sa zrodil nápad, či by sme kávu neskúsili pražiť aj sami.“

Kto prišiel s týmto nápadom?

„Prvotný nápad vychádzal od Damiána, ktorý mal aj predstavu, ako to spraviť. Chcel začať na popkornovači, no Erika to zamietla a napokon presadila rozhodnutie týkajúce sa kúpy pražičky Gene Cafe CBR 101. Bola to maličká, len 250-gramová, elektrická pražička, takže to nebolo úplne ono. Na realizáciu sna to však v tej chvíli stačilo.“

Kde ste pražili a aké boli prvé reakcie?

„Pražili sme v garáži, pretože iné miesto sme nemali. Skúšali sme upražiť rôzne druhy káv a testovali sme rôzne spôsoby praženia. Prví ochutnávači boli z rodiny a z blízkeho okolia, pričom káva im chutila. Chceli ju piť čoraz častejšie a museli sme pražiť postupne viac a viac. Po upražení 200 kilogramov kávy nám však malá pražička zhorela. Mali sme už dosť skúseností a za sebou aj niekoľko kurzov týkajúcich sa praženia kávy. Mali sme naštudované veľké množstvo článkov a veľa sme sa naučili aj pri samotnom pražení. Nechceli sme sa tohto hobby len tak vzdať.“

Takže ste si kúpili novú pražičku…

„Áno. Kúpili sme si pražičku s kapacitou 1,5 kg a spolu s ňou už prišiel aj nápad na otvorenie prevádzky v Ružomberku. Priestor sme prerábali a budovali sedem mesiacov, aby sme pražiareň Zrnko dobrej kávy definitívne otvorili 29. januára 2020. Zvláštnosťou a rovnako aj odlišnosťou oproti mnohým iným prevádzkam je to, že naše priestory nie sú schválené len ako kaviareň, ale aj ako priestor na praženie kávy. Priamo v interiéri máme umiestnenú pražičku, kde pražíme zelené kávovníkové zrná a v prípade záujmu ľudí vieme urobiť aj ukážky praženia kávy. Takto sme sa vlastne chceli aj odlíšiť. Chceli sme, aby ľudia cítili našu otvorenosť a aby videli, že celý proces spracovania zeleného kávovníkového zrna sa deje v jednom priestore.“

Zrnko dobrej kávy

Akú pražičku využíva Zrnko dobrej kávy aktuálne?

„Momentálne pražíme na pražičke Kuban Base 5, čo je pražička s maximálnou kapacitou 5 kilogramov kávy na jeden pražiaci cyklus. Stroj má manuálne ovládanie a dá sa pripojiť k počítaču, takže celý priebeh praženia vieme detailne sledovať a riadiť. Vďaka tomu sa dá dosiahnuť najlepší možný výsledok a hlavne je každá dávka upraženej kávy rovnaká. Tým, že pražíme v takýchto malých dávkach, vieme odsledovať každé zrniečko kávy. Vieme sa tak postarať o to, aby sa do mlynčekov a k spotrebiteľom nedostali žiadne nežiaduce predmety, ktoré zvyknú byť vo vreciach spolu s kávou. S pražičkou sme spokojní a v blízkej budúcnosti ju neplánujeme meniť.“

Nemáte pocit, že kávový segment je už na Slovensku konkurenčne dosť nabitý? Na trhu vládne veľa silných a hlavne zahraničných značiek. Existuje tu priestor pre menšie pražiarne a máte šancu dlhodobo prežiť?

„Áno, na Slovensku je veľké množstvo pražiarní kávy, ale v Ružomberku tento trh ešte nebol podchytený. Snažili sme sa pôsobiť najmä lokálne a ľudí v Ružomberku učiť inej káve ako je tá horká „supermarketová“. Avšak vzhľadom na narastajúce ceny zeleného kávovníkového zrna cítime, že by sme sa potrebovali posunúť aj do iných regiónov a predávať viac balení kávy.“

Môžete prezradiť kde nakupuje Zrnko dobrej kávy zelené zrno? Je na Slovensku veľký problém dostať sa k zelenej káve alebo je to jednoduché?

„Sme malá firma a pre nás je veľmi náročné kupovať kávu z veľkoskladov, napríklad z Hamburgu, kde je jeden z mnohých. Problém máme hlavne kvôli veľmi vysokej cene dopravy a neoplatí sa nám to. Na Slovensku však už poznáme tri väčšie dodávateľské firmy, od ktorých kupujeme zelené zrná. Majú k dispozícii dosť veľa rôznych druhov zŕn, takže je z čoho vyberať.“

Aký štýl praženia uprednostňujete? Dá sa to nejako vymedziť?

„Neuprednostňujeme ani jeden konkrétny štýl praženia, ale väčšinou používame tri rôzne typy. Ovocné druhy káv sú upražené svetlejšie, okrem toho máme aj stredné praženie pre kávovú osvetu a pre tradičných zákazníkov pražíme na stupeň full city. Nikdy však nejdeme za hranicu druhého pukania. V našej lokalite je dosť obľúbené tmavé praženie, ale postupne sa zvyšuje aj dopyt po strednom a svetlom pražení.“

Zrnko dobrej kávy - pult v kaviarni

Čo všetko nájdeme vo vašej ponuke?

„Vždy sa snažíme mať v ponuke kávy z rôznych kútov sveta. Držíme sa na čísle deväť rôznych káv a neplánujeme pridávať viac druhov. V priebehu roka spravidla obmeníme dva až tri druhy káv. Pri výbere káv vždy pozeráme na kvalitu. Aj keď je cena niekedy vyššia, zákazníkom chceme ponúkať kvalitné zrná. Niektoré druhy sú priamo od farmárov, iné sú akési „regional loty“. Výberovky nenakupujeme najmä kvôli cene kávy pre konečného spotrebiteľa.“

Aké veľkosti kávových balíčkov ako Zrnko dobrej kávy ponúkate? Máte aj darčekové sety alebo niečo iné nezvyčajné, čím sa vám darí odlíšiť?

„Štandardne máme v ponuke tri veľkosti balení, konkrétne 250 g, 500 g a 1 kg. Vrecká na kávu používame papierovo-plastové s jednocestným ventilom, ktoré sú ľahšie recyklovateľné ako hliníkovo-plastové. Ponúkame aj darčekové balenia v rôznych kombináciách káv, a to aj s moka kanvičkami alebo french pressom. Zákazníkom ponúkame aj bezobalový predaj do ich vlastných balení, ktoré si prinesú, prípadne do už použitých balení káv, ktoré majú od nás. Takto by sme chceli aspoň malou troškou prispieť k ekológii.“

Pozrime sa špeciálne na Ružomberok a okolie. Ako napreduje kávová kultúra v týchto končinách? Sú ľudia zväčša navyknutí na tmavšie pražené kávy a možno aj na klasického turka? Alebo chcú ochutnávať, sú otvorení svetlejším praženiam a zaujímajú sa? Máte v tomto smere nejaké osobné skúsenosti, prípadne zaujímavé reakcie?

„V Ružomberku sme prvá pražiareň kávy a preto sa snažíme pražením a prípravou tunajším obyvateľom ponúknuť nové chute. Môžeme povedať, že po dvojročnom pôsobení sa veľa zákazníkov posunulo z tmavého „supermarketového“ praženia na stredné až svetlé, z čoho sme nesmierne prekvapení i potešení. Chodia k nám aj zákazníci, ktorí vyhľadávajú tmavšie pražené kávy, ale pribúda veľa tých, ktorí skúšajú a ochutnávajú stále nové druhy a chute aj svetlejšie pražených káv. Štandardne turka do skla neponúkame, skôr sa snažíme ľudí prehovoriť na alternatívnu prípravu – frenchpress. Niektorí sú však neodbytní a napokon im pripravíme aj zalievanú kávu, ale takýchto zákazníkov je veľmi málo.“

Koľko sú ľudia ochotní zaplatiť za balenie kávy? Dá sa vymedziť nejaký štandard, ktorý hľadá väčšina?

„Malé 250-gramové balenie ponúkame v cene 7€, kilové balenie je k dispozícii za 23,5€. Niektorým sa táto suma zdá byť vysoká, iným zasa nízka, ale takto to je asi všade. Aktuálna situácia nie je ideálna. Veľmi výrazne stúpla cena zelenej kávy a nahor išli aj ostatné náklady spojené s pražením. Bohužiaľ sme nútení pristupovať k zdražovaniu.“

Na záver vás ešte poprosíme o súhrn toho, kde ľudia nájdu Zrnko dobrej kávy. Kde je vaša kaviareň a ktoré sociálne siete využívate?

„Kaviareň spojenú s pražiarňou máme v Ružomberku, konkrétne na Mariánskej ulici 9. Okrem toho prevádzkujeme eshop zrnkodobrejkavy.sk, Facebook @zrnkodobrejkavy a Instagram @zrnko.dobrejkavy. Našu kávu zatiaľ nedodávame do žiadnych iných kaviarní.“

Zrnko dobrej kávy - pražička
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close