utorok, 13 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Zvolenská pražiareň kávy Caffé ORO: Špecialisti na espresso od roku 1993

Ladislav Király Od Ladislav Király
4. novembra 2021
Caffé ORO

Predstavujeme vám jednu z najstarších pražiarní kávy na Slovensku. Zvolenská pražiareň Caffé ORO funguje od roku 1993.

Share on FacebookShare on Twitter

Zvolen sa môže popýšiť jednou z najstarších pražiarní kávy na Slovensku. Pražiareň Caffé ORO vznikla ešte v roku 1993 a aj keď za tú dobu urobila množstvo krokov a prešla obrovským vývojom, niekoľkým veciam ostala verná. Naďalej je to rodinná pražiareň, naďalej sa špecializuje hlavne na espresso a naďalej zásobuje hlavne HORECA segment.

Príbeh Caffé ORO sa začal písať nedlho po nežnej revolúcii, keď sa ľuďom otvorili nové možnosti. Myšlienkou vlastného podnikania sa začal zaoberať aj pán Ivan Mišutka. Kávu mal rád odjakživa, spolu s manželkou si ju rád vychutnával vo zvolenskom hoteli Poľana a dá sa povedať, že čakal na vhodnú príležitosť.

História Caffé ORO siaha do roku 1993

Keď sa spriatelil s rodinou, ktorá na Slovensko prišla z bývalej Juhoslávie a ktorá vo Zvolene otvorila prvú súkromnú kaviareň, začal pre ňu zabezpečovať kávu. „Nakupoval ju v Taliansku priamo v pražiarni a dovážal na Slovensko,“ zaspomínala si dcéra pána Mišutku, Ivana Mišutková, v rozhovore pre Blog o káve.

„Nebolo to jednoduché, pretože nevedel žiadny cudzí jazyk. Napriek tomu sa však s majiteľmi talianskej pražiarne dokázal spriateliť. Tí ho dokonca presvedčili, že mu predajú starú pražiareň a naučia ho pražiť kávu. Takto sa to v roku 1993 napokon začalo a vďakabohu, otec kávu praží do dnešných dní! Za tie roky nazbieral obrovské množstvo skúseností, ktoré pretavuje do starostlivo upražených zŕn.“

Prvotný problém so zelenou kávou

Vybavenie pražiarne bolo zabezpečené, avšak chýbalo zelené kávovníkové zrno. Dnes je jeho obstaranie už pomerne jednoduché, zakúpiť si ho viete aj vo veľmi malých množstvách a aj u nás na Slovensku (písali sme napríklad o importérovi zelenej kávy KAVAZ BRAZIL, pozn. autora), ale pred troma desaťročiami to fungovalo inak.

„V talianskom Terste sme prešli veľa firiem, ale každý chcel predávať len obrovské množstvá zelenej kávy,“ pripomenula Ivana Mišutková. „Napokon sme mali aj trochu šťastia a natrafili sme na úžasného človeka menom Vincenzo Sandalj. Bol to majiteľ firmy Sandalj Trading Company a bol ochotný predať nám aj pár vriec. Videl, že s otcom síce nemáme žiadne skúsenosti, ale cítil z nás entuziazmus a odhodlanie.“

Caffé ORO

Caffé ORO, vernosť a dlhodobé vzťahy

Vincenzo vznikajúcej slovenskej pražiarni kávy napokon nepomohol len so zrnami, ale odovzdal jej aj ďalšie cenné know-how: „Ako firma stoja aj za receptúrou našich zmesí, ktoré sme vytvorili spolu pod ich odborným dohľadom a s našimi chuťovými predstavami. Začali sme spoluprácu, ktorú trvá už neuveriteľných 28 rokov.“

„A verní nie sme len v tomto vzťahu. Sáčky na kávu nám jedna slovinská firma dodáva už viac ako 20 rokov, porcelánové šálky dlhé roky firma z talianskeho Salerna. Pre nás je veľmi dôležité zabezpečiť korektné obchodné vzťahy a vytrvať v nich.“

Otvorenie hraníc a túžba ľudí skúšať niečo nové

Z týchto slov sa dajú celkom dobre vyčítať hlavné a najdôležitejšie hodnoty Caffé ORO, vďaka ktorým prežila mnohé roky. Dnes je na našom trhu viac ako stovka pražiarní, ale vtedy to bolo iné. Bolo ich omnoho menej.

„Prím hrala známa popradská pražiareň a v dobe, keď sme začínali, štartovala aj senecká pražiareň Tina cafe či Cora v Žiari nad Hronom. Boli to celkom iné časy. Ľudia chceli po otvorení hraníc skúšať niečo nové a často si pre kávu chodili napríklad do Rakúska. Nuž a mnohí obchodníci začali tieto kávy na Slovensko dovážať aj vo veľkom.“

Caffé ORO a praženie kávy pre kaviarne

Caffé ORO spočiatku nešlo po jednotlivých spotrebiteľoch a zameriavalo sa na HORECA segment. Medzičasom sa to už trochu zmenilo, avšak kaviarne hrajú prím.

„Od začiatku sme vedeli, že kávu chceme pražiť hlavne pre kaviarne,“ pripomenula Ivana Mišutková. „Motivovalo nás hlavne to, že zákazníci prvej súkromnej kaviarne vo Zvolene, ktorá mala kávu od nás, boli veľmi spokojní. Nuž a našu najobľúbenejšiu zmes Espresso Super Crema s podielom 80% arabiky a 20% robusty pražíme už neuveriteľných 28 rokov.“

Ivan Mišutka Caffé ORO

Časy, keď všetci chceli všetko stopercentné

Bolo však aj obdobie, keď pomer 80:20 až tak nefungoval. Viaže sa k tomu aj vtipná príhoda dobre vykresľujúca obdobie, respektíve zvyklosti, ktoré nás ako spoločnosť formovali. „Boli chvíle, keď sa výrobok dobre predával vtedy, ak bol označený ako 100%. Buď stopercentný džús, stopercentná vlna, prípadne čokoľvek stopercentné. Toto ľudia považovali za super a pokojne to mohlo byť aj drahšie.“

„Tu niekde vznikol aj trend stopercentnej arabiky,“ skonštatovala Ivana. „Úprimne, my sme nerozumeli, prečo by to malo byť takto lepšie, ale fungovalo to. Pritom sme dobre vedeli, že aj robusta môže byť kvalitná káva a náš názor, že správne zvolené druhy kávy zmiešané v správnom pomere dokážu vytvoriť dokonalé espresso, platí do dnešných dní. Môj manžel chcel ľuďom viackrát dokázať, že robusta nie je podradná káva a v roku 2015 sme na výstave Danubius Gastro ponúkali odrodovú robustu. Ako prví a jediní. Až po pár rokoch ju začali ponúkať ďalšie menšie pražiarne a potom aj niektoré väčšie. No a čuduj sa svete, pri našej expozícii stáli rady.“

Lepšie raz ochutnať, ako stokrát počuť!

Konkurencia je podľa zástupcov Caffé ORO výborná vec a napokon si trh sám zreguluje, čo chce a čo nie. „Pražiarne dnes vznikajú ako huby po daždi, momentálne je to módny trend. Propagujú sa rôzne alternatívne prípravy kávy, ktoré si vyžadujú rôzne druhy praženia a mletia, no my sme skôr tradicionalisti. Jednoducho povedané uprednostňujeme kvalitné espresso. Naše kávy sú skôr sladšie a kávovejšie, než kyslé a ovocné. Ale lepšie raz ochutnať, ako stokrát počuť!“

„Myslím si, že všetko tu už bolo. Filtrovanú kávu pijú ľudia od nepamäti, french press je francúzska záležitosť už desiatky rokov a dnešné alternatívne prípravy kávy sú len jemnou obmenou toho, čo tu máme už celé roky. V každom prípade je fajn, ak sú mladí ľudia kreatívni. Ale ja si myslím, že na niektoré veci treba proste dozrieť. Tak, ako napríklad na barikové víno, tak aj na horkú kávu,“ usmiala sa Ivana Mišutková.

Espresso ako základ všetkého

Aj preto je espresso pre ľudí v Caffé ORO „základ všetkého“. Ivan Mišutka praží dlhé roky podľa receptúry, ktorú sa naučil na severe Talianska. „Tam sa praží svetlejšie, ako v strede a na juhu krajiny. Naše praženie teda nie je vyslovene tmavé a podľa svetovej klasifikácie by sme ho mohli označiť ako City+. Svetlému praženiu sa nevenujeme, pretože to sa podľa nás na prípravu espressa nehodí.“

proces praženia kávy v Caffé ORO

Zvolenská pražiareň kávy však nie je len konzervatívna a do ponuky zaraďuje aj nové odrody, prípadne nové spracovania. V okamihu robenia tohto rozhovoru by sme mohli vyzdvihnúť napríklad anaeróbne fermentovanú kávu z farmy Las Guacas v Kolumbii, ktorá ponúka aj ovocnosť a aciditu: „Vnímame to tak, že tmavšie praženie takejto kávy dokáže vhodne vyzdvihnúť telo kávy a zvýrazniť jej chuťový profil.“

Caffé ORO rodinná veľkosť vyhovuje

Caffé ORO bolo od svojich začiatkov rodinnou pražiarňou. Okrem otca Ivana Mišutku, jeho dcéry Ivany s manželom, sa do práce pomaly zapája aj Ivanova vnučka a Ivanina dcéra.

„Tento spôsob rodinného podniku sa nám veľmi páči a vyhovuje nám. Veľká spoločnosť s desiatkami zamestnancov nás veru neláka. Chceme si udržať kvalitu a máme pocit, že pri pražení viacerých ton kávy mesačne by to už nebolo možné. Takto, ako to máme, sa nám to páči a vyhovuje nám to,“ dodala Ivana Mišutková v rozhovore pre Blog o káve.

Kde nájdete Caffé ORO?

Pre záujemcov o kvalitné espresso je k dispozíciia internetová stránka www.caffeoro.sk, avšak kávičkári zo Zvolena môžu každý deň navštíviť aj samotnú pražiareň nachádzajúcu sa na Borovianskej ceste 39. V hornom menu internetovej stránky je aj rubrika „Kam na ORO kávu“, prostredníctvom ktorej si ľahko vyhľadáte najbližšiu kaviareň ponúkajúcu produkty Caffé ORO. Nájdete ju v mnohých slovenských mestách.

Doplňme, že Caffé ORO ponúka okrem kávy aj kávovary, mlynčeky a rôzne baristické náradie pre profesionálov i pre nadšencov baristiky. S rodinnou pražiarňou kávy zo Zvolena môžete ostať v kontakte prostredníctvom sociálnych sietí Facebook a Instagram.

Caffé ORO - príprava espressa


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: pražiareň kávyrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
káva so škoricou

Káva so škoricou ako recept na chudnutie?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL