Exkluzívne

Pijete instantnú kávu a cítite, že to nie je ono? Poradíme vám, ako sa posunúť ďalej…

V priebehu posledných týždňov sme vám priniesli pár článkov, v ktorých sme boli pomerne kritickí. Najskôr sme pod čiernu zem zvozili masami obľúbenú instantnú kávu, potom si to odniesli aj bežné kávy zo supermarketov. Všelijaké tie zmesi nižšej kvalitatívnej triedy, veď viete.

Našim cieľom však určite nie je nikoho urážať a ukazovať na neho prstom, prípadne sa vysmievať. Treba akceptovať, že za dlhé roky je tu vybudovaná svojská kávová kultúra a ľudia majú vytypované svoje produkty. Stačí dosladiť, priliať mlieko a je to pitné. Mnohým to stačí. Síce máme výhrady, ale berieme.

Instantná káva láka jednoduchosťou, nie je to však ono

Okrem kritiky však chceme aj edukovať a vzdelávať, ukázať cestu. Samozrejme, že zohriať vodu blízko k bodu varu a zaliať ňou instantnú kávu je to najjednoduchšie, ale verte nám, nie je to úplne ono. Nie je to to pravé orechové. A pritom existujú aj iné ľahké a rýchle formy prípravy kávy, ktoré vás posunú na iný level.

Práve s takouto otázkou sme tentoraz oslovili kávového gurmána Michala Šturca zo spoločnosti Casa del Caffé. Ako by mal napredovať človek, ktorý uviazol pri instantnej káve, prípadne si zalieva obyčajného klasického „turka“?

Na začiatok postačí moka kávovar a french press

„Pre začiatočníkov určite stačí moka kávovar (označovaný aj ako koťogo, pozn. autora), prípadne taký french press. Aj s týmito zariadeniami sa už dá pripraviť dobrá káva,“ skonštatoval Bratislavčan v rozhovore pre Blog o káve.

Okrem toho by pochopiteľne bodol aj mlynček, s ktorého kúpou takisto nie je problém. Tie najlacnejšie nájdete azda aj za desať eur, avšak profesionálne mlynčeky môžu stáť aj niekoľko stoviek eur. Tu samozrejme záleží od toho, na čo máte a koľko ste pripravení investovať. Prípadne sa uspokojíte s kúpou mletej kávy alebo si ju dáte namlieť priamo na predajni.

Napredovať treba krok po kroku

Začiatočník nemusí ísť okamžite do najvyššej kvality, ale po jednotlivých stupienkoch môže stúpať postupne. Krok po kroku. Môže testovať, skúšať, preverovať jednotlivé možnosti a prísť na to, čo mu vyhovuje. Pohrať sa s hrúbkou mletia i so spôsobmi prípravy.

„Všetko je to veľmi individuálne a záleží od daného jednotlivca. Niekto si skutočne potrebuje prejsť celým procesom od moka kávovaru cez french press a ďalšie zariadenia a až potom si kúpi kvalitný kávovar. V tomto nechcem nikomu nič diktovať, treba len skúšať.“

Koľko ľudí, toľko chutí

Ale aká káva by to mala byť? Akú si mám kúpiť, keď tie v bežných obchodoch za nič nestoja? „Sto ľudí, sto chutí,“ odpovedal Michal Šturc. „Ja by som odporučil prejsť postupne od ľahších kávičiek cez stredne silné až k tým silným…“

„My v Casa del Caffé k predaju kávy pristupujeme tak, že nech si u nás človek kúpi akékoľvek kávovníkové zrno, neurazí ním žiadneho znalého kávičkára, ktorému by ho prípadne ponúkol. Ja sám sa napríklad neorientujem na kofeín a kávu nepijem kvôli nemu, ale kvôli jej chuti. Striedam kávovníkové zrná z rôznych oblastí. Aktuálne tu máme 25 alebo 30 druhov stopercentnej arabiky v BIO i DEMETER kvalite.“

Neobmedzené možnosti vzdelávania

Veľmi dôležitou súčasťou budovania svojej osobnej kávovej kultúry je aj vzdelávanie. My vám v Blogu o káve ponúkame niekoľko základných pohľadov, avšak ak chce ísť človek do hĺbky, musí vziať iniciatívu aj do vlastných rúk. Kvalitných zdrojov je mnoho, v slovenčine a češtine vychádza napríklad aj uznávaný magazín Standart, na trhu je viacero kníh. Hlavne sa netreba uzavrieť do škatule a nevidieť vonkajší svet. Niektoré možnosti sú dostupnejšie, iné nie pre každého.

„Vzdelávanie je veľmi dôležité a kto chce vzdelávať ostatných, musí byť tiež vzdelaný,“ usmial sa Michal Šturc. „S mojimi synmi sme pravidelne navštevovali rôzne gastro-výstavy, v Trieste, Miláne, Hamburgu, pochodili sme coffee shopy, kaviarne, hotely a reštaurácie po celej Európe.“

„Mne to napríklad nestačilo a lákalo ma dozvedieť sa ešte viac. Pustil som sa do pracovno-študijných ciest po pestovateľských krajinách južnej a strednej Ameriky, Karibiku, Ázie, Austrálie, Nového Zélandu i francúzskej Polynézie. Boli roky, v rámci ktorých som bol mimo Európy aj dva mesiace,“ dodal Michal Šturc, v ktorom najsilnejší zážitok zanechali hlavne Cookove ostrovy, Tahiti, Havaj a Veľkonočné ostrovy.

Blog o káve je zadarmo

Tu je však zrejmé, že na takéto cestovanie sú potrebné i financie. Nie každý si niečo takéto môže dovoliť a samozrejme, že podobné dobrodružstvá sú určené len pre niekoľkých kávových profíkov, od ktorých sa my ostatní potom môžeme učiť.

Nuž a priestor na Blogu o káve chceme postupne využívať aj na to, aby sme vám tieto poznatky a vedomosti sprostredkovali. Všetky doterajšie články s kávovým gurmánom a vášnivým cestovateľom nájdete v samostatnej rubrike Michal Šturc.

kávový gurmán Michal Šturc
Michal Šturc počas jedného zo svojich kávových dobrodružstiev.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close