Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
Zásady ochrany osobných údajov {title} {title}
nedeľa, 25 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Pijete instantnú kávu a cítite, že to nie je ono? Poradíme vám, ako sa posunúť ďalej…

Ladislav Király Od Ladislav Király
17. júla 2020
Instantná káva a ďalšie kroky

Prídete do obchodu a kúpite si tú klasickú Nescu, Velvetku alebo Jacobsku, ktorú stačí zaliať horúcou vodou? Možno to nie je úplne ono... (Foto: Unsplash/Robert Shunev)

Share on FacebookShare on Twitter

V priebehu posledných týždňov sme vám priniesli pár článkov, v ktorých sme boli pomerne kritickí. Najskôr sme pod čiernu zem zvozili masami obľúbenú instantnú kávu, potom si to odniesli aj bežné kávy zo supermarketov. Všelijaké tie zmesi nižšej kvalitatívnej triedy, veď viete.

Našim cieľom však určite nie je nikoho urážať a ukazovať na neho prstom, prípadne sa vysmievať. Treba akceptovať, že za dlhé roky je tu vybudovaná svojská kávová kultúra a ľudia majú vytypované svoje produkty. Stačí dosladiť, priliať mlieko a je to pitné. Mnohým to stačí. Síce máme výhrady, ale berieme.

Instantná káva láka jednoduchosťou, nie je to však ono

Okrem kritiky však chceme aj edukovať a vzdelávať, ukázať cestu. Samozrejme, že zohriať vodu blízko k bodu varu a zaliať ňou instantnú kávu je to najjednoduchšie, ale verte nám, nie je to úplne ono. Nie je to to pravé orechové. A pritom existujú aj iné ľahké a rýchle formy prípravy kávy, ktoré vás posunú na iný level.

Práve s takouto otázkou sme tentoraz oslovili kávového gurmána Michala Šturca zo spoločnosti Casa del Caffé. Ako by mal napredovať človek, ktorý uviazol pri instantnej káve, prípadne si zalieva obyčajného klasického „turka“?

Na začiatok postačí moka kávovar a french press

„Pre začiatočníkov určite stačí moka kávovar (označovaný aj ako koťogo, pozn. autora), prípadne taký french press. Aj s týmito zariadeniami sa už dá pripraviť dobrá káva,“ skonštatoval Bratislavčan v rozhovore pre Blog o káve.

Okrem toho by pochopiteľne bodol aj mlynček, s ktorého kúpou takisto nie je problém. Tie najlacnejšie nájdete azda aj za desať eur, avšak profesionálne mlynčeky môžu stáť aj niekoľko stoviek eur. Tu samozrejme záleží od toho, na čo máte a koľko ste pripravení investovať. Prípadne sa uspokojíte s kúpou mletej kávy alebo si ju dáte namlieť priamo na predajni.

Napredovať treba krok po kroku

Začiatočník nemusí ísť okamžite do najvyššej kvality, ale po jednotlivých stupienkoch môže stúpať postupne. Krok po kroku. Môže testovať, skúšať, preverovať jednotlivé možnosti a prísť na to, čo mu vyhovuje. Pohrať sa s hrúbkou mletia i so spôsobmi prípravy.

„Všetko je to veľmi individuálne a záleží od daného jednotlivca. Niekto si skutočne potrebuje prejsť celým procesom od moka kávovaru cez french press a ďalšie zariadenia a až potom si kúpi kvalitný kávovar. V tomto nechcem nikomu nič diktovať, treba len skúšať.“

Koľko ľudí, toľko chutí

Ale aká káva by to mala byť? Akú si mám kúpiť, keď tie v bežných obchodoch za nič nestoja? „Sto ľudí, sto chutí,“ odpovedal Michal Šturc. „Ja by som odporučil prejsť postupne od ľahších kávičiek cez stredne silné až k tým silným…“

„My v Casa del Caffé k predaju kávy pristupujeme tak, že nech si u nás človek kúpi akékoľvek kávovníkové zrno, neurazí ním žiadneho znalého kávičkára, ktorému by ho prípadne ponúkol. Ja sám sa napríklad neorientujem na kofeín a kávu nepijem kvôli nemu, ale kvôli jej chuti. Striedam kávovníkové zrná z rôznych oblastí. Aktuálne tu máme 25 alebo 30 druhov stopercentnej arabiky v BIO i DEMETER kvalite.“

Neobmedzené možnosti vzdelávania

Veľmi dôležitou súčasťou budovania svojej osobnej kávovej kultúry je aj vzdelávanie. My vám v Blogu o káve ponúkame niekoľko základných pohľadov, avšak ak chce ísť človek do hĺbky, musí vziať iniciatívu aj do vlastných rúk. Kvalitných zdrojov je mnoho, v slovenčine a češtine vychádza napríklad aj uznávaný magazín Standart, na trhu je viacero kníh. Hlavne sa netreba uzavrieť do škatule a nevidieť vonkajší svet. Niektoré možnosti sú dostupnejšie, iné nie pre každého.

„Vzdelávanie je veľmi dôležité a kto chce vzdelávať ostatných, musí byť tiež vzdelaný,“ usmial sa Michal Šturc. „S mojimi synmi sme pravidelne navštevovali rôzne gastro-výstavy, v Trieste, Miláne, Hamburgu, pochodili sme coffee shopy, kaviarne, hotely a reštaurácie po celej Európe.“

„Mne to napríklad nestačilo a lákalo ma dozvedieť sa ešte viac. Pustil som sa do pracovno-študijných ciest po pestovateľských krajinách južnej a strednej Ameriky, Karibiku, Ázie, Austrálie, Nového Zélandu i francúzskej Polynézie. Boli roky, v rámci ktorých som bol mimo Európy aj dva mesiace,“ dodal Michal Šturc, v ktorom najsilnejší zážitok zanechali hlavne Cookove ostrovy, Tahiti, Havaj a Veľkonočné ostrovy.

Blog o káve je zadarmo

Tu je však zrejmé, že na takéto cestovanie sú potrebné i financie. Nie každý si niečo takéto môže dovoliť a samozrejme, že podobné dobrodružstvá sú určené len pre niekoľkých kávových profíkov, od ktorých sa my ostatní potom môžeme učiť.

Nuž a priestor na Blogu o káve chceme postupne využívať aj na to, aby sme vám tieto poznatky a vedomosti sprostredkovali. Všetky doterajšie články s kávovým gurmánom a vášnivým cestovateľom nájdete v samostatnej rubrike Michal Šturc.

kávový gurmán Michal Šturc
Michal Šturc počas jedného zo svojich kávových dobrodružstiev.
0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: instantná kávaMichal Šturcrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Koľko zŕn je v 100 gramoch kávy

Koľko zŕn je v 100 gramoch kávy?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Cold Brew Tonic

    Cold Brew Tonic: Rýchle letné osvieženie s De’Longhi

    25. mája 2025
    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    24. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    23. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Cold Brew Tonic

    Cold Brew Tonic: Rýchle letné osvieženie s De’Longhi

    25. mája 2025
    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    24. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    TOPlist
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL