Zaujímavosti

Môže sa káva pokaziť? Otestovali sme štvorročnú…

Eshop s kávou

Kúpite si kávu a s veľkou pravdepodobnosťou ju v priebehu niekoľkých dní vypijete. Vychutnáte si ju, naplno si ju užijete a hotovo. Ale čo ak tých balení dostanete viac, prípadne sa vám niektoré zapotroší a jednoducho na neho zabudnete? Ako dlho bude káva v poriadku?

Všeobecný trend je zrejmý; kávu treba vypiť čo najskôr po upražení, pretože vtedy má najlepšie vlastnosti. Niektoré kvalitné obaly ju udržia v takmer stopercentnej forme aj pomerne dlho, no tu sa už nájdu fajnšmekri, podľa ktorých to napríklad po niekoľkých mesiacoch už nie je ono. A asi majú pravdu.

Káva vydrží veľmi dlho

Je jasné, že včasným vypitím kávy nič nepokazíte. Ale môžete niečo pokaziť tým, ak na ňu zabudnete? Môže sa káva pokaziť? Niektoré produkty spadajúce do kuchynskej oblasti musíme spotrebovať veľmi rýchlo, ale na káve predsa len nebadať takmer žiadne znaky starnutia. A verte či nie, viacero zdrojov sa zhoduje na tom, že káva je v poriadku aj po veľmi dlhej dobe.

„Káva, či už vo forme celého zrna, pomletého, prípadne už v šálke, obsahuje niekoľko tisícok rôznych zložiek vrátane uhľohydrátov, aminokyselín či lipidov,“ píše stránka hilinecoffee.com. „Plynutím času tieto zmesi podliehajú fyzickým a chemickým zmenám, upravuje sa ich aróma a rovnako i chuť tak surového materiálu, ako aj finálneho produktu.“

Trvanlivosť kávy ťažko presne vymedziť

OK, to je v poriadku a je to aj celkom zrejmé. Chuť sa bude mierne meniť, ale môže sa káva pokaziť? Zdroje sa zhodujú na tom, že môže. Ale po poriadne dlhom čase, ktorý paušálne nevieme vymedziť. Predsa len je to prírodný produkt, ktorý musí nejakým spôsobom starnúť, prípadne sa rozkladať.

„To, ako dlho káva vydrží, závisí od formy, v akej je a rovnako aj od toho, kde je skladovaná a ako je skladovaná. Ak vám ide o chuť, tak najlepšie spravíte, ak ju budete skladovať vo vzduchotesnom obale na chladnom, suchom a tmavom mieste.“

Instantná káva vraj vydrží aj dvadsať rokov

„Ak je skladovaná takto, dokáže i mletá káva vydržať o niekoľko mesiacov dlhšie, ako je jej finálny dátum spotreby, zrnková aj deväť mesiacov po termíne a instantná i dvadsať rokov,“ konštatuje spomínaný zdroj, podľa ktorého by boli tieto časové okamihy v prípade uskladnenia kávy v mrazničke ešte predĺžené, ale to by už nebolo ono.

Mráz by mohol celkom zničiť jej chuťový profil a už by ste dokázali pripraviť len fádny a nezaujímavý nápoj.

Káve pomôže kvalitný obal

Ako Blog o káve máme dobré kontakty s ľuďmi zo spoločnosti Cafézia. Vieme, že na kvalitu svojich obalov dosť dbajú a to, že sú biodegradovateľné, nie je ich jediný plus. Má obal vplyv na „výdrž“ kávy?

„Caféziu dodávame v obale s jednostranným ventilom a hermetickým zipsom, vďaka čomu si svoju sviežosť udrží ozaj veľmi dlho,“ povedala nám distribútorka kávy pre územie Slovenska Jana Krajňaková. „Všetko týkajúce sa obalového materiálu je dizajnované tak, aby bola sviežosť kávy uchovaná čo najdlhšie. S prehľadom aj dlho po dvojročnej záruke, ktorú náš produkt má.“

„Počas akcií, ktoré navštevujem, sa veľmi často stretávam s rôznymi ľuďmi. Stretla som sa dokonca aj s pánom, ktorý mal kvalitnú zrnkovú kávu v skrini vraj desať rokov, spravil si ju a vraj vôbec necítil rozdiel. Za pravosť jeho tvrdenia sa nezaručím, ale nemôžem to ani úplne vylúčiť. Najväčší cuppingoví odborníci by už ten rozdiel podľa všetkého cítili,“ dodala Krajňaková.

Dobre skladovaná káva sa vraj nepokazí

Rovnakou otázkou sa zaoberal Michael ShewmakeAtlas Coffee Clubu. „Odpoveď je nie, káva sa v skutočnosti nepokazí,“ tvrdí vo svojom blogu. „No ak by mletá káva, prípadne zrná navlhli, tak áno, pokazia sa a už by ich nebolo možné použiť.“

„Káva je suché balené jedlo a podobne, ako pri väčšine suchých tovarov, neexistuje žiadny pevne stanovený dátum finálnej spotreby,“ pokračoval Shewmake, podľa ktorého treba dbať len na správne skladovanie. Teda podľa možností o niečo nižšia, ako izbová teplota, tma a sucho.

Stará káva stráca ideálne vlastnosti

Spomínaný odborník však vzápätí priniesol aj „zlé správy“. Káva sa po dátume spotreby podľa neho predsa len môže znehodnocovať „a ak nebola skladovaná správne, stráca svoju vôňu a čerstvosť. Milovníci kávy si pritom veľmi zakladajú práve na kvalite, čerstvosti a chuti.“

Nič teda netreba preháňať a kávu podľa možnosti spotrebovať čo najskôr. Tým určite nič nepokazíte. My sme sa na vec pozerali ozaj extrémne, veď načo by si niekto nechával kávu tak dlho? Nemá to žiadny význam a treba ju vypiť čo najskôr.

Trvanlivosť kávy riešil aj web „doesitgobad.com“

Aby sme problém posúdili ešte lepšie, prezreli sme mnoho ďalších internetových zdrojov. Zaujímavá je stránka doesitgobad.com, čo v preklade znamená „pokazí sa to?“ Jej autori sa venujú práve otázke toho, čo ako dlho vydrží.

Pri káve sa zhodujú na tom, čo sme už spomenuli. Ak je skladovaná v suchu a v tme, zvládne toho veľmi veľa. „Avšak ak sú zrná skladované až príliš dlho, zvyknú strácať svoju chuť a arómu, a to v tom prípade, že sú vo vzduchotesnom obale,“ konštatuje autor Marcin Skrzypiec. „To znamená, že čím skôr upražené zrná využijete, tým lepšia káva bude.“

Bežný človek možno rozdiel ani nepocíti

„Pre optimálnu sviežosť väčšina zdrojov odporúča spotrebovanie zŕn skladovaných v komore do jedného mesiaca a v mrazničke do troch až šiestich mesiacov. Ale ako som spomenul, tieto termíny sa týkajú len zachovania špičkovej kvality. Ak nie ste najväčší kávový snob, tak asi nespozorujete rozdiel medzi zrnami, ktoré boli upražené pred mesiacom a pred pol rokom, prípadne rokom.“

„Každé balenie zrnkovej kávy by malo mať dátum, ktorý indikuje, do kedy ostane v najvyššej kvalite. Zrná by však mali byť bezpečné aj celé mesiace, prípadne roky po danom dátume. Ak ste ich teda skladovali správne,“ dodal Skrzypiec.

Otestovali sme starú kávu

Prekvapenie na záver: vďaka skôr spomínanej spoločnosti Cafézia sa k nám dostali dve balenia kávy (jedna mletá a jedna zrnková), ktoré majú presne štyri roky. Táto káva má dvojročnú záruku, takže sme boli celé dva roky po jej uplynutí.

Tak mletá, ako aj zrnková verzia, vyzerali po otvorení celkom dobre. Nebolo badať veľký rozdiel, aj keď pri zrnkovej sa predsa len zdalo, že zrná už neboli úplne pekné a trochu ich nahlodal zub času. To je však celkom logické.

Pripravená káva vyzerala veľmi dobre, mala potrebnú farbu a rozhodne aj obsah kofeínu, chutila obstojne a bola „pitná“. Najväčší rozdiel sme napokon zaznamenali po stránke vône a arómy; v tomto smere už káve určite niečo chýbalo. Angličania na to majú pekné slovo „flat“, ktoré by sme možno mohli preložiť ako nezaujímavá, respektíve monotónna, nudná.

To je však celkom v poriadku a nič sa nedeje, veď kto by si kávu úmyselne odkladal a na jej vypitie čakal štyri roky? Teda okrem nás… 🙂

Zrnková káva po záruke
Takto vyzerali štvorročné zrná kávy po otvorení balenia Cafézie. Už veru neboli najkrajšie… ale dalo sa to vypiť.
Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.