Piccolo neexistuje: Existuje vtipná príhoda, ako sa k nám dostalo
Na Slovensku, ale aj v Českej republike, je pomerne bežné, že pri snahe vypýtať si menšiu verziu espressa si zákazník zažiada piccolo. V skutočnosti to však nie je správne označenie a my vám vysvetlíme prečo. Piccolo neexistuje.
V podstate každý vie, čo to piccolo znamená. Je to malá káva, čo je aj presný preklad slova piccolo z taliančiny. Piccolo znamená malý, nepatrný, drobný, nižší. Ako sme sa k tomuto označeniu vlastne dostali? Blog o káve vám prezradí viac.
Neexistujúce piccolo k nám priniesli Taliani
„Existuje teória, že tento výraz sem priniesli Taliani niekedy po revolúcii,“ povedal šéfbarista reťazca CrossCafe Luboš Martínek pre idnes.cz. „Bolo to obdobie, keď sa v kaviarňach okrem nášho turka začali objavovať stroje na espresso. Nikto však poriadne nevedel, ako má káva vlastne vyzerať.“
Celá príhoda je podľa Martínka pomerne vtipná: „Talianski návštevníci na obsluhu zo zúfalstva volali: „Nie, preboha nie, chcem menšie, teda piccolo! A tento názov sa u nás potom udomácnil.“
Piccolo ako menšia verzia espressa
Pátranie po skutočnej príčine je úsmevné. Keďže vlastne takmer nikto nevedel, ako má správne espresso vyzerať (navyše ho každý volal presso), začínajúci baristi to s jeho dávkovaním často preháňali. Espresso je pritom niečo veľmi maličké.
„Klasické espresso je 25 až 30 mililitrov nápoja, na ktorého hladine je pevná vrstvička označovaná ako crema,“ hovorí baristka Kateřina Slováková z Mamacoffee rovnako pre idnes.cz. „Je tigrovaná a čím viac odtieňov má, tým lepšie.“
Vzápätí pripomenula, že ak chcú zákazníci menšiu kávu ako espresso, tak práve vtedy vyťahujú slovo piccolo. Nie je to však správne, pretože v tom prípade ide o ristretto: „To je kratšie espresso z 15 až 20 mililitrov vody. Káva v páke ostáva len 20 sekúnd, teda o 10 menej, ako u klasického espressa.“
Piccolo neexistuje
Na českom internete sme našli aj internetovú stránku piccoloneexistuje.cz. Tá sa venuje rôznym prípravám kávy, ale jej autori samozrejme nezabúdajú pravidelne pripomínať, že piccolo neexistuje!
„Nápoj s názvom piccolo síce vo svete veľmi regionálne existuje, ale nie v takej podobe, v akej ho chápe český spotrebiteľ,“ konštatujú autori. „Teda ako malú porciu čistého kávového extraktu.“
„Napríklad v Londýne, v Sydney, v Berlíne, ale aj v Prahe, si ho miestami môžete objednať. Na stole vám však pristane pravdepodobne 90 ml pohár s jedným ristrettom doliatym ohriatym mliekom s trochou mikropeny. Taký polovičný flat white,“ dodáva web.
Piccolo latté ako jediná piccolo káva
To, čo sme práve opísali, je v zahraničí označované pravdepodobne ako piccolo latté. O takomto nápoji je totiž vo webovom priestore mnoho zmienok.
Podľa stránky perfectlydailygrind.com ide o malý mliečny nápoj, ktorý sa podáva v pohári s veľkosťou 85 až 114 mililitrov. Saša Šestić, majiteľ Ona Coffee a svetový baristický šampión z roku 2015, tento nápoj opísal veľmi zaujímavo. „Jednu časť espressa a dve časti speneného mlieka s vrstvou peny na vrchu,“ uviedol.
Po ďalšej otázke týkajúcej sa lepšieho konkretizovania pridal ďalšiu informáciu. Espresso by podľa neho malo mať 20 až 30 mililitrov a mlieko/mliečna pena 40 až 60 mililitrov. Potom by to bolo to pravé piccolo latté.
Piccolo latté vraj pochádza zo Sydney
Podľa stránky goodfood.com.au je piccolo latté tvorené 30 mililitrami espressa a 80 mililitrami speneného mlieka. Ak by sme verili tomuto zdroju, tak vymyslené bolo v Sydney.
„Baristi a pražiari vraj takéto piccolo začali piť preto, aby testovali, ako ich káva, prípadne štýl praženia, chutia s mliekom,“ konštatuje zdroj.
Nech je to už akokoľvek, piccolo neexistuje. Teda aspoň nie také, ako ho poznáme v našich končinách: označovať by sme ho mali ristretto. Existuje jedine piccolo latté, ktoré však na Slovensku asi ani nedostanete.
3 Comments