Vietnamská káva: Ako si ju pripraviť tradičným spôsobom?

Vietnam sa v kávovom svete nespomína príliš často, avšak po Brazílii je to druhý najväčší producent kávových zŕn na svete. Z hľadiska rozlohy je ani nie sedemkrát väčší, ako Slovensko, avšak má až 100 miliónov obyvateľov. Z tohto pohľadu ide o ozaj obrovskú krajinu.
Vráťme sa však ku káve; Vietnam je netypický tým, že na rozdiel od ostatných silných kávových krajín sa nevenuje arabike, ale robuste, ktorá tvorí až 97 percent jeho produkcie. Kávu do krajiny priniesli v roku 1857 Francúzi a dnes je po ryži druhou najpopulárnejšou poľnohospodárskou plodinou.
Vietnamci vo svete
Podľa dostupných údajov dnes žije mimo územia Vietnamu 4 500 000 Vietnamcov, avšak reálne číslo je podľa všetkého omnoho vyššie. V mnohých prípadoch sa už potomkovia emigrantov hlásia k novej štátnej príslušnosti, ale naďalej udržujú kontakty so svojou pôvodnou krajinou a držia sa aj svojej kultúry.
V Českej republike bolo podľa sčítania ľudu v roku 2011 až 83 000 Vietnamcov, na Slovensku ich má byť vyše 5 000. Nuž a okrem iného sa k nám vďaka ním dostali aj čriepky ich kávovej kultúry a v niektorých kaviarňach si viete dať aj kávu pripravenú tradičným vietnamským spôsobom.

Vietnamská káva so sladkým kondenzovaným mliekom
Keďže vo Vietname vládne robusta, ich káva je zväčša silná, má veľa kofeínu a je aj horká. Niektoré zdroje navyše spomínajú, že čerstvé mlieko tu nebolo vždy a všade k dispozícii (podnebie je teplé a mnohí obyvatelia nemali žiadne chladničky), takže pri dochucovaní kávy začalo vládnuť sladené kondenzované mlieko, u nás predávané napríklad pod označením Salko.
Nuž a okrem Salka pre prípravu vietnamskej kávy potrebujete aj vietnamský kávový filter nazývaný „phin“. Je celkom jednoduchý, vyrobený z hliníka a keď do Googlu zadáte „phin filter“, ľahko si ho obstaráte aj v našich končinách.
Ale nezabudnite; na to, aby ste kávou „prebili“ výraznú sladkosť kondenzovaného mlieka, mala by byť silná. Preto by ste sa mali poobzerať po robuste a ideálne priamo po vietnamskej káve. Najznámejším výrobcom a exportérom z tejto krajiny je spoločnosť Trung Nguyên.

Ingrediencie potrebné pre prípravu vietnamskej kávy
- 2 čajové lyžičky sladeného kondenzovaného mlieka (Salko)
- káva
- kocky ľadu (pre prípravu ľadovej kávy, ktorá je vo Vietname takisto obľúbená)
Ako pripraviť vietnamskú kávu z espressa?
- na spodok šálky dajte dve lyžičky Salka.
- zalejte ho horúcim espressom.
- zamiešajte, aby sa obe súčasti vhodne prepojili.
- ak chcete ľadovú kávu, pridajte kocky ľadu.
Ako pripraviť vietnamskú kávu za pomoci filtra phin?
- do šálky alebo pohára dajte dve lyžičky Salka.
- na vrch pohára položte kávový filter phin.
- do filtra vložte mletú kávu.
- malým piestom/vrchnáčikom (viď nižšie priložené video) ju utlačte.
- kávu zalejte malým množstvom horúcej vody, počkajte pár sekúnd a filter horúcou vodou poriadne naplňte.
- filter uzatvorte vekom a počkajte, kým káva pretečie do pohára. V závislosti od veľkosti filtra to môže trvať aj 5 minút.
- filter odložte bokom.
- premiešajte kávu s kondenzovaným mliekom.
- prípadne pridajte ľad.