ReceptySpôsoby prípravy

Vietnamská káva: Ako ju pripraviť tradičným spôsobom?

V každom balíčku kávy sa ukrýva príbeh

Vietnamská káva je veľmi rozšírená, pretože Vietnam je po Brazílii druhý najväčší producent kávových zŕn na svete. V tomto článku sa však nebudeme venovať pestovaniu, ale pitiu kávy. Ako sa pije káva v tejto krajine a aký je typický spôsob jej prípravy?

Začnime Vietnamom ako takým. Táto stomiliónová krajina je ako kávová veľmoc v jednej veci netypická. Na rozdiel od ostatných silných kávových krajín sa nevenuje arabike, ale robuste, ktorá tvorí až 97 percent jej produkcie. Do krajiny ju v roku 1857 priniesli Francúzi a dnes je po ryži druhou najpopulárnejšou poľnohospodárskou plodinou.

Vietnamci vo svete

Podľa dostupných údajov dnes žije mimo územia Vietnamu 4 500 000 Vietnamcov (v samotnej krajine 100 miliónov), avšak reálne číslo je podľa všetkého omnoho vyššie. V mnohých prípadoch sa už potomkovia emigrantov hlásia k novej štátnej príslušnosti, ale naďalej udržujú kontakty so svojou pôvodnou krajinou a držia sa aj svojej kultúry. Preto je pôvodný spôsob prípravy vietnamskej kávy všeobecne rozšírený.

V Českej republike bolo podľa sčítania ľudu v roku 2011 až 83 000 Vietnamcov. Na Slovensku ich má byť vyše 5 000, čo sa zdá byť podhodnotené číslo. Nuž a okrem iného sa k nám vďaka ním dostali aj čriepky ich kávovej kultúry a v niektorých kaviarňach si viete dať aj kávu pripravenú tradičným vietnamským spôsobom. Viete ako sa pripravuje vietnamská káva?

Vietnamská káva, filter phin
Vietnamská káva – tradičná príprava cez filter phin. My sme si ju dali v košickom Fashion Point Cafe.

Vietnamská káva so sladkým kondenzovaným mliekom

Keďže vo Vietname vládne robusta, ich káva je zväčša silná, má veľa kofeínu a je aj horká. Niektoré zdroje navyše spomínajú, že čerstvé mlieko tu nebolo vždy a všade k dispozícii (podnebie je teplé a mnohí obyvatelia nemali žiadne chladničky), takže pri dochucovaní kávy začalo vládnuť sladené kondenzované mlieko, u nás predávané napríklad pod označením Salko.

Nuž a okrem Salka pre prípravu vietnamskej kávy potrebujete aj vietnamský kávový filter nazývaný „phin“. Je celkom jednoduchý, vyrobený z hliníka a keď do Googlu zadáte „phin filter“, ľahko si ho obstaráte aj v našich končinách.

Ale nezabudnite; na to, aby ste kávou „prebili“ výraznú sladkosť kondenzovaného mlieka, mala by byť silná. Preto by ste sa mali poobzerať po robuste a ideálne priamo po vietnamskej káve. Najznámejším výrobcom a exportérom z tejto krajiny je spoločnosť Trung Nguyên.

Vietnamská káva
Takto vyzerá pohľad na extrakciu kávy zhora – vo filtri je aktuálne zatlačený piest.

Ingrediencie potrebné pre prípravu vietnamskej kávy

  • 2 čajové lyžičky sladeného kondenzovaného mlieka (Salko)
  • káva
  • kocky ľadu (pre prípravu ľadovej kávy, ktorá je vo Vietname takisto obľúbená)

Ako pripraviť vietnamskú kávu z espressa?

  • na spodok šálky dajte dve lyžičky Salka.
  • zalejte ho horúcim espressom.
  • zamiešajte, aby sa obe súčasti vhodne prepojili.
  • ak chcete ľadovú kávu, pridajte kocky ľadu.

Ako pripraviť vietnamskú kávu za pomoci filtra phin?

  • do šálky alebo pohára dajte dve lyžičky Salka.
  • na vrch pohára položte kávový filter phin.
  • do filtra vložte mletú kávu.
  • malým piestom/vrchnáčikom (viď nižšie priložené video) ju utlačte.
  • kávu zalejte malým množstvom horúcej vody, počkajte pár sekúnd a filter horúcou vodou poriadne naplňte.
  • filter uzatvorte vekom a počkajte, kým káva pretečie do pohára. V závislosti od veľkosti filtra to môže trvať aj 5 minút.
  • filter odložte bokom.
  • premiešajte kávu s kondenzovaným mliekom.
  • prípadne pridajte ľad.
Páči sa ti článok? Odmeň našu tvorbu a buď patrónom Blogu o káve.
Značky
Zobraz viac
V každom balíčku kávy sa ukrýva príbeh

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close