Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
Zásady ochrany osobných údajov {title} {title}
piatok, 16 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Pink Kong ako unikátne dielo Coffeeinu: Môže káva chutiť ako farba?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
19. septembra 2024
Pink Kong od Coffeeinu
Share on FacebookShare on Twitter

Najnovšia káva od pražiarne Coffeein, Pink Kong, je poriadne uletená. Pražiar Peter Szabó mi ju poslal so slovami: “Táto káva by mala reprezentovať ružovú farbu”. Stretli ste sa už s prirovnaním chutí k farbe? Alebo si nebodaj prepájate chute a farby sami? Poďme zistiť, či je Pink Kong skutočne taký ružový.

Prirovnávali ste už chuť kávy k farbe?

V každom prípade platí, že keď Peter ich najnovší blend prirovnal k ružovej, veľmi ma to potešilo. Sám si totiž kávy často prepájam s farbami. Keď naďabím na premytú geishu plnú citrusov, hneď sa pohrávam s myšlienkou, že táto káva chutí ako žltá či zelená. Silné fermenty pripomínajúce chute vína vo mne zase evokujú bordovú či fialovú. 

Priznám sa, že najobľúbenejšie farby, ktoré v káve nachádzam, sú oranžová, červená a ružová. Mám rád kávy, ktoré chutia ako zrelé lesné ovocie či sladké citrusy. Vyhýbam sa kávam, ktoré vo mne evokujú zemité farby ako napríklad hnedá, no zároveň nepreferujem kávy, ktoré sú až príliš zelené. Ako to máte vy?

Pink Kong z pražiarne Coffeein

Tri kávy s ružovým profilom

Ešte predtým, než som balíček Pink Konga otvoril, ma Peťo upozornil na jednu zložku blendu. Dvadsať percent tejto zmesi totiž tvorí káva od kolumbijského farmára Jaira Arcilu, ktorá bol fermentovaná spolu s jahodami. 

Súčasne ma varoval, že blend ako celok nemám brať ako jahodovú kávu. S jahodami fermentovaná zložka len podčiarkuje ružový charakter ostatných dvoch káv, ktoré sa v blende nachádzajú. 

Štyridsať percent zmesi tvorí zrno z Vietnamu od slovenského farmára Mariána Takáča spracované metódou “pink honey” a ďalších 40 percent sucho spracovaná káva z Kostariky. Všetky zložky spájajú chuťové prvky nesúce sa na ružovej vlne, vďaka čomu vznikol Pink Kong. 

Pink Kong od Coffeeinu - zadná strana obalu

Praženie na filter i espresso

V pražiarni Coffeein nastavili pre Pink Konga dva stupne praženia – pre fanúšikov filtrovanej kávy svetlejšie praženie a pre konzumentov espressa tmavšie praženie. Peťo mi dokonca odovzdal informáciu, že s espresso verziou Pink Konga by radi cielili na skupinu automatických kávovarov. Vznikla by tak poriadne uletená pecka, ktorú si pripravíte aj na bežnom automate. To ma ihneď zasiahlo. Nepamätám si, že by som niekedy skúšal kofermentovanú kávu pripravenú práve v automatickom kávovare, a tak som sa ochutnávky nevedel dočkať.

Môj tip: Pink Kong na espresso nájdete tu a Pink Kong na filter zasa tu.

Pink Kong od Coffeeinu - detail zŕn

Filter, na ktorý dlho nezabudnem

Začnime však filtrom. Na moment, keď som prvýkrát otvoril balíček Pink Konga, budem pravdepodobne spomínať ešte dlho. Vynorila sa na mňa neskutočne lahodná vôňa. Celú obývačku zaplnila vôňa jahodového džemu a pelendrekov, ktoré som v detstve miloval. Či ste fanúšikom kofermentov alebo nie, toto stojí za ovoňanie. Tento rok som pravdepodobne voňavejšiu kávu nemal. 

Pink Kong od Coffeeinu - mletá káva

Okamžite som sa pustil do jej prípravy. Použil som dripper Hario V60 a už pri prvom pokuse som sa s receptom trafil natoľko, že som nemal potrebu skúšať iný. Výsledný filter chutil skutočne ružovo. Spojil vôňu a chuť lesných jahôd, jahodového džemu, ružového grepu a ružového vína. 

Káva bola plná chutí, ktoré pôsobili vyvážene a transparentne. V dochuti mi na jazyku ostával hlavne grep a jemná sladkosť karamelu. S čistým svedomím, plný nadšenia a s prázdnou šálkou vyhlasujem, že Pink Kong na filter je neskutočná ružová pecka.

Pink Kong od Coffeeinu - príprava filtrovanej kávy

Recept Pink Kong Hario V60

16 gramov kávy Pink Kong
24 klikov Comandante (stredná hrúbka mletia)
240 ml prefiltrovanej vody (93 stupňov Celzia)

Nálevy:

0:00-0:30 50 ml (krúživý nálev a zamiešanie lyžičkou) 
0:30-1:00 do 140 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
1:00-1:30 do 240 ml (nálev do stredu a zamiešanie celým dripperom)
Výsledný čas extrakcie cca 2:45

Pink Kong od Coffeeinu - filtrovaná káva

Pink Kong v automate

Testu espresso roastu som sa nevedel dočkať. Pustil som sa doň skôr, než som dopil samotný filter. Kolega Laco mi pred ochutnávkou spomenul, že na neho bol Pink Kong v automate o niečo acidnejší, ako by chcel. Pre mnoho ľudí by bol podľa neho chuťovo až príliš výrazný a veľmi rýchlo by sa ho “prepili”.

S týmto varovaním som narábal konštruktívne a už pri nastavení automatického kávovaru som sa snažil o to, aby som dosiahol čo najvyváženejšie espresso. Aj keď hovoríme o tmavšom roaste, nenechajte sa zmiasť. Pink Kong je pražený moderne a zrnká sú aj napriek praženiu na espresso pomerne svetlé. S takými kávami môže mať automat problém. Extrakcia, ktorú dokáže dosiahnuť, nemusí byť dostatočná a výsledok tak môže byť príliš “kyslý”. 

Pink Kong od Coffeeinu - DeLonghi Rivelia

Ako zvýšiť extrakciu v automatickom kávovare

Kávovar som preto nastavil tak, aby som maximalizoval extrakciu. Mlynček som nastavil na takmer najjemnejšie mletie, čo predĺži kontakt kávy a vody. Minimalizoval som vstupnú dávku, a teda “silu nápoja”. S menším množstvom namletej kávy si automatický kávovar poradí ľahšie, keďže je na jeho extrakciu potrebné menšie množstvo energie. Preto vyskúšajte najnižší až stredný stupeň vstupnej dávky.

Posledný faktor, pomocou ktorého zvýšite extrakciu, je množstvo vody, ktoré kávou pretečie. Nebojte sa väčšieho množstva, ktoré so sebou počas pretekania kávovým pukom stiahne oveľa viac chutí. Preto som využil klasický prednastavený program, ktorý pri príprave espressa využije približne 30 ml vody.

Pink Kong od Coffeeinu - príprava espressa na DeLonghi Rivelia

Káva, z ktorej odpadávam

A výsledok bol presne taký, ako som očakával. Espresso bolo vyvážená a lahodné. Jeho chuť sa skladala z vysokej sladkosti pripomínajúcej džem a stéviu, stredne silnej acidity jahôd a tropického ovocia a nízkej horkosti karamelu. 

Pink Kong v podobe espressa je o niečo menej jahodový ako na filtri, no určite sa dá nazvať ružovým. Káva vám sadne v prípade, že holdujete ovocným espressám a radi experimentujete. Či už použijete automatický alebo pákový kávovar, Pink Kong je funky úlet, na ktorý dlho nezabudnete.

Pink Kong od Coffeeinu - espresso

Zľavový kód do pražiarne Coffeein

Pri teste kávy Pink Kong od Coffeeinu som si celý čas opakoval, aké mám šťastie, že je mojou prácou ochutnávať takto skvelé kávy. A vďaka pražiarni Coffeein ju môžete ochutnať aj vy. Káva je k dispozícii len v limitovanom počte kusov, takže neváhajte, poďte na coffeein.sk a pri kúpe využite zľavový kód BLOGOKAVE10.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeein
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
správna extrakcia kávy - Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee

Analýza: Ako prídete na to, že ste kávu vyextrahovali správne?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    TOPlist
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL