Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
Zásady ochrany osobných údajov {title} {title}
nedeľa, 8 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Predsudky, arogancia, snobi, hipsteri: Výberová káva má byť o niečom inom

Ladislav Király Od Ladislav Király
17. septembra 2021
výberová káva a úvahy o slovenskej kávovej kultúre

"Výberová káva určite nie je alfa a omega všetkého, nie je to jediná vec na svete. Na trhu majú svoje miesto všetky typy káv," povedal nám pražiar Triple Five Coffee Martin Beniak.

Share on FacebookShare on Twitter

Pražiar Triple Five Coffee Martin Beniak navštívil viacero pre nás exotických krajín. Bol už v Austrálii, Malajzii i v Japonsku a kávovú kultúru má dobre zmapovanú aj na starom kontinente. Nazbieral dostatok skúseností na to, aby mohol porovnávať. Nás v Blogu o káve preto pochopiteľne zaujímalo, ako vníma slovenskú kávovú kultúru.

„Povedal by som, že je strašne dynamická,“ povedal v rozhovore pre tento web. „Treba povedať, že sme mali veľmi silne zakorenenú druhú kávovú vlnu, teda tmavo pražené kávy, talianske či francúzske. Niet sa ani čomu čudovať, pretože za komunizmu sme tu mali akurát tak tmavo praženú robustu z Vietnamu a mnohí si pamätáme, ako sa mlela v obchodoch.“

Flexibilnejší trh ako v Taliansku či Francúzsku

Vyzerá to však tak, že ľudí sa postupne darí preladiť na inú nôtu a možno práve v tom by sme mali hľadať spomínanú dynamickosť. Pražiarní je na Slovensku veľmi veľa a objavujú sa ďalšie a ďalšie miesta, kde si zákazník vie dopriať ozaj kvalitnú kávu.

„Dynamickosť by som videl v tom, ako to tu aktuálne rozkvitá. Pribúda veľké množstvo pražiarní i výberových kaviarní. Treba povedať, že náš trh je omnoho flexibilnejší ako v Taliansku či vo Francúzsku a asi aj ako v mnohých ďalších krajinách, kde bola kávová kultúra omnoho silnejšia. Im sa aj preto ťažšie prechádza do nového sveta. Najlepšie sú na tom asi severské krajiny, kde je kávová kultúra jedinečná. Tamojší ľudia sú otvorení všetkému, uprednostňujú svetlejšie praženie a tam to podľa mňa ozaj veľmi prekvitá.“

Nie konvertovať, lež edukovať

Pridali sme aj našu tradičnú otázku položenú v takomto znení: Existuje šanca, že bežných Slovákov, ktorí pijú kávy ako Tchibo, Nescafé, Popradskú a spol., dokážeme postupom času konvertovať na kvalitnú a výberovú kávu? Čo pre to treba spraviť?

„Ja si myslím, že toto by ani nemala byť naša úloha,“ odpovedal Martin. „Nikoho by sme nemali konvertovať, skôr by sme mali edukovať. Máme tu aj pražiarne, ktoré sa tvária, že sú výberové, ale výberové vlastne nie sú. Prípadne, že majú direct trade, ale v skutočnosti ho vôbec nemajú. Myslím si, že tí ľudia, ktorí chcú, si ku kvalitnej káve nájdu cestu.“

Stop predsudkom a arogancii

V komunite výberovej kávy vraj pritom nevládne nevyhnutne najlepší prístup. Objavuje sa aj akási povýšeneckosť. „Zo strany komunity výberovej kávy by v tom malo byť menej predsudkov a možno aj menej arogancie. Nemôžeme hovoriť, že my sme niečo lepšie a možno niečo iné, ale skôr by to malo byť o tom, že ‚Poďte spoznávať, ukážeme vám nový svet‘. Mínusom výberových kaviarní je do istej miery to, že mnohí ľudia ich považujú za snobské miesto, prípadne hipsterské a majú k tomu určitý odpor. Je možné, že v tejto oblasti chýba určitá skromnosť, ktorá potom odrádza jednoduchších klientov.“

Bratislavčan to chce aj preto robiť inak a do svojho podnikania vnáša filozofiu čo najväčšej pokory. Odmeranosť a arogancia tu nemajú miesto. „Ide o skromnosť a ak ju budeme mať, ľudia si pomaly nájdu aj cestu k výberovej káve. Výberová káva určite nie je alfa a omega všetkého, nie je to jediná vec na svete. Na trhu majú svoje miesto všetky typy káv. Budem len rád, ak budú výberové kávy čo najpopulárnejšie a ak ich spozná čo najviac ľudí, ale je to aj o financiách. Ak si vezmeme kúpyschopnosť ľudí v zahraničí, hlavne v severských krajinách, tak je to obrovský rozdiel.“

Balenie výberovky za sedem eur…

Nuž a na našom trhu je to bohužiaľ tak, že niektoré pražiarne predávajú balenie „výberovej kávy“ za pár eur. Skutočnú výberovku by však nebolo možné kúpiť, upražiť a následne predať za takúto cenu. Pražiarni by nič neostalo a nemohla by profitovať.

„Aj preto ma prekvapuje a doslova som v šoku, keď vidím, že niekto predáva výberové kávy možno za 7 eur. Sám totiž viem, za aké peniaze ich kupujeme a čo do toho musíme dať. Aj mňa už napadli so slovami, že mám príliš drahú kávu, ale ono to tak nie je. Nepracujeme so žiadnymi obrovskými maržami a sme primeraní k tomu, čo kupujeme a čo predávame. No a keď potom vidím v úvodzovkách výberové kávy u iných pražiarov, ktoré sú cenovo doslova podhodnotené, tak sa zamýšľam, že čím to vlastne je. Ale ako som spomínal, ide aj o kúpyschopnosť a mnohí ľudia nemajú peniaze na nič iné, ako na to Tchibo či Nescafé.“

Bratislava je iný svet

Jedinou výnimkou je napokon naše hlavné mesto a aj preto tam kávová kultúra prekvitá viac, ako v iných kútoch Slovenska. „Bratislava na tieto úvahy nie je správna vzorka. Tu ľudia väčšinou majú peniaze, môžu experimentovať a hľadať dobrú kávu.“

„Bratislava je na vysokej úrovni a po stránke výberovej kávy má čo ponúknuť. Nejde tu však len o to, aby niekto do kaviarne natlačil 100 000 eur a potom sa tváril, že je najlepší. Musí ísť aj o ľudí, ktorí to chcú robiť s vášňou a srdcom. Práve o tých by to malo byť,“ dodal Martin Beniak pre Blog o káve.

Viac informácií o Martinovi a jeho pražiarni nájdete na stránke www.triplefivecoffee.com, prípadne v našom článku Triple Five Coffee: Lekcie z kávového sveta pretavené do slovenskej reality.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: rozhovorTriple Five Coffeevýberová káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
direct trade káva z Guatemaly

Direct trade káva: Radosti a úskalia boja o exkluzívne zrno

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    7. júna 2025
    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    7. júna 2025
    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    TOPlist
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL