Maragogype: Slonie kávovníkové zrná v podaní Coffeeinu
Farmu Finca Jerusalén si mnohí z vás pravdepodobne spájajú s ikonickou Geishou od Coffeeinu. Teraz však na scénu prichádza novinka, ktorú vám radi predstavíme: slonie zrná Maragogype spracované experimentálnou metódou. Toto rozhodne stojí za ochutnanie.
Chrobák v hlave
Vďaka minuloročnému výjazdu zostavy Coffeeinu do Hondurasu vznikol na farme Jerusalén jedinečný lot kávy. Peťo Szabó počas návštevy nenápadne vložil majiteľovi Finca Jerusalén – Josému Cuellárovi – chrobáka do hlavy. Spýtal sa ho, či kávu konečne nespracuje aj anaeróbnou fermentáciou. José v tej chvíli odpovedal, že o tom popremýšľa.
Josého prvý pokus – fermentované slonie zrná
Čuduj sa svetu, o rok neskôr tu už máme 80 kilogramov naturálne anaeróbne fermentovanej kávy. Nejde pritom o hocijakú kávu. Jedná sa o varietu arabiky Maragogype, ktorá sa vyznačuje obrovskými zrnami. Pre svoju veľkosť dostali prezývku “slonie zrná”.
Len 400 balíčkov
Pražiareň Coffeein uchmatla celý 90-kilogramový lot a túto kávu teda nemôžete ochutnať nikde inde. Josého prvý fermentačný pokus je teda “exkluzivitkou” len pre nás na Slovensku. Z 90 kíl Maragogype sa Coffeeinu podarilo napražiť 400 limitovaných balíčkov (cca 10 kilogramov váhy sa stratilo pri pražení). S kúpou teda príliš neváhajte, lebo táto káva viac nebude. S kódom BLOGOKAVE10 sa vám bude nakupovať o niečo ľahšie – kávu Maragogype nájdete tu.
Recept na prípravu kávy z Maragogype
Vzácna limitka si žiada len to najlepšie zaobchádzanie. Aj preto som si pre vás pripravil recept, pri ktorom z kávy vytiahnete jej plný potenciál. Nemusíte tak počas nastavovania zbytočne plytvať vzácnymi sloními zrnami.
Keďže som mal k dispozícii kávu Maragogype praženú na filter (na eshope Coffeeinu nájdete aj Maragogype na espresso), pripravoval som ju pomocou dripprov Hario V60 a Origami. Pri oboch dripproch sa mi osvedčil prakticky rovnaký recept.
Recept V60/Origami:
15g —> 250 ml (88 stupňov Celzia)
19 klikov na mlynčeku Comandante (o máličko jemnejšie mletie ako ste zvyknutí používať pri premytých a naturálnych kávach)
0:00 – 0:45 40 ml
0:45 – 1:20 80 ml
1:20 – 1:50 130 ml
Každý nálev sa skladá z dvoch častí. Prvú polovicu nálevu nalievajte krúživo a druhú presne do stredu. Po prvom a poslednom náleve zamiešajte celým dripprom tak, aby sa urovnala hladina kávy.
finálny čas extrakcie – cca 2:30
Ako chutí Josého prvý pokus?
Josému sa jeho prvá fermentácia jednoznačne podarila. To, či išlo len o šťastie začiatočníka, sa dozvieme v budúcnosti, pri jeho ďalších kávach. Tento lot sa vyznačuje poriadne vysokou sladkosťou. Káva pripomína sušené ovocie (hlavne hrozienka a slivky) doplnené o sladký trstinový cukor a jemnú korenistosť v závere. Vo mne navodila jesenný “feeling”. Chute kávy sú plné a aróma výrazná. Od kávy neočakávajte výraznú aciditu, pretože tá je veľmi jemná. Za studena pripomína červené hrozno. Telo kávy je krásne smotanové. V dochuti som našiel hlavne škoricu a perníkové korenie.
Pridaná hodnota kávy Maragogype
Okrem skvelej chute tak Honduras od Coffeeinu ponúka hneď niekoľko pridaných hodnôt:
- Fermentované Maragogype vzniklo prakticky na požiadanie po osobnom stretnutí pražiara a farmára. Osobný kontakt a priateľstvo medzi farmárom a pražiarom je skvelým príkladom toho, ako by to vo svete výberovej kávy mohlo fungovať.
- Káva je skutočne jedinečná. Vzniklo z nej len 80 kilogramov finálneho produktu. Vy sa tak môžete zaradiť do veľmi malej skupinky ľudí, ktorá túto kávu ochutná.
- Slonie zrná sa len tak nevidia. Odroda Maragogype je vskutku zábavná. Jej zrná sú oproti iným odrodám fakt obrovské.
- Dizajn obalu je trefný a vtipný. Pri Coffeeine sme si zvykli na pestrofarebné, ale hlavne trefné obaly. Ani v tomto prípade tomu nie je inak. Obal Hondurasu Jerusalén mi pripomína rozprávku o Jankovi a fazuli. V tejto rozprávke však nevystupuje čarovná fazuľa, ale čarovný kávovník 🙂
Takto sa to robí, do psej matere!
PS: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.