Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
Zásady ochrany osobných údajov {title} {title}
piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia káv IKEA: Spålënå Pöhrömå

Ladislav Király Od Ladislav Király
2. februára 2024
IKEA espresso - zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Od jedného z našich instagramových followerov sme dostali žiadosť o recenziu káv zo siete IKEA. Bol natoľko aktívny, že kávy označené ako PÅTÅR Espresso Hela Bönor a PÅTÅR Signatur Kaffe Hela Bönor aj sám zakúpil a doručil nám do redakcie. IKEA kávy predáva za veľmi dobrú cenu (3,99 €/250 g) a o to viac nás zaujímalo, aké vlastne sú. Toto je recenzia káv IKEA.

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelí šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

Baristi Filip Lörinc a Gabriela Drenková

PÅTÅR Espresso Hela Bönor 0,5/25

PÅTÅR Signatur Kaffe Hela Bönor 3/25

Zrná

Pre nás Košičanov je IKEA nesplnený sen, ikona kvality za lacný peniaz a symbol severského štýlu. Keď sme do rúk dostali dva balíčky kávy z reťazca IKEA, naivne sme dúfali v severský roast v supermarketových podmienkach.

Plní odhodlania a očakávania sme najskôr otvorili balík tmavšej farby. Predpokladáme, že zvolený odtieň balenia odzrkadľuje stupeň praženia na espresso. Espresso z toho pravdepodobne pripravíme, ale v tomto prípade by sme mali hovoriť o stupni spálenia a nie praženia. Zrná sú tmavohnedé až čierne. Na stupnici od drevenej tajgy po ropnú plošinu niekde v Severnom mori sú tieto zrná niekde na polceste. Na povrchu nájdete pomerne veľa olejov indikujúcich prehnané praženie.

Obsah svetlejšieho balíčka určeného na filter je po vzore dizajnu upražený o niečo svetlejšie. Okolo severského praženia to však neprešlo ani z diaľky. Zrná sú tmavohnedej farby, kde tu objavíte olejnatú škvrnku. Odhliadnuc od stupňov praženia je zrno z IKEA na pomery supermarketových komoditiek relatívne málo defektné. Medzi zrnkami sme nachádzali hlavne polámané zrná a mušle.

Aróma

Vôňa oboch káv sa len veľmi ťažko nazýva vôňou. Svetlejšie praženie zapácha po dyme, gume a obhorenom dreve. To tmavšie sa veľmi ťažko vôbec popisuje. Spálenina je tak silná a výrazná, že útočí na všetky naše čuchové bunky. Odporúčame ovoniavať len spôsobom, akým sa to učí na chémii v škole. Presnejšie, nie priamo z obalu, ale len privanutím pomocou ruky.

Cupping

Ochutnávka metódou cuppingu sa pri oboch kávach niesla v znamení horkosti. Espresso roast neponúkol nič, naozaj nič, okrem až trestuhodne výraznej horkosti. Filter roast by mali v IKEA premenovať na veľmi konzervatívny espresso roast. Dominovala mu horkosť, kde tu sa do chuti zatúlal pražený oriešok a štipka sladkosti melasy.

Espresso a koťogo

Úprimne, tohto štádia ochutnávky sme sa po predošlých skúsenostiach s kávami od IKEA veľmi báli. Espresso roast kávy Påtår by sa nedal nazvať inak ako Spålënå Pöhrömå. Pripravili sme z nej espresso za pomoci receptu s nízkou extrakciou a rovnako aj koťogó (keďže výrobca ho odporúča).

Ani jedna z káv sa nedala vypiť bez veľkej dávky sebazaprenia a sebatrýznenia. Nič viac ako extrémne silnú horkosť od espresso roastu z IKEA neočakávajte. Filter roast by sme zase najradšej pripravili ako espresso. Na espresse by to mohla byť priemerná, veľmi konzervatívna komoditná káva. Avšak, ako filter to je jednoducho ďalšia Pöhrömå. Filtrovaná káva pôsobí plocho, nudne, chýba jej komplexnosť. V káve nájdete výraznú horkosť a štipku sladkosti. Naopak, akákoľvek acidita či chute, ktoré by filter osviežili, absolútne absentujú.

Celkový dojem

Ach, mohlo to byť tak super, keby IKEA aspoň náznakom nasledovala trend severského (svetlého) praženia. Zrná obidvoch káv z tohto reťazca nevyzerajú príliš nekvalitne, avšak pražiar ich utrápil príliš tmavým pražením. Kávu na filter odporúčame preklasifikovať na kávu na espresso a espresso roast preklasifikovať na zbraň hromadného ničenia.

Detailné body Espresso: aróma 0 – acidita 0 – telo 0,5 – dochuť 0 – celkový dojem 0.

Detailné body Signatur Kaffe: aróma 0 – acidita 0,5 – telo 1 – dochuť 1 – celkový dojem – 0,5.

Ladislav Király

PÅTÅR Espresso Hela Bönor 1,5/10

Ako prvý som si otvoril balíček kávy s označením PÅTÅR Espresso Hela Bönor. Už pred otvorením som si na obale všimol, že mám očakávať aciditu 3/5, telo 5/5 a praženie 5/5. Toto mi celkom nešlo dokopy, pretože pri najtmavšom pražení by už káva určite nemala ponúkať takú aciditu. Ale döbrë.

Zrná tejto kávy sú na prvý pohľad celkom pekné a uniformné. Majú tmavohnedú farbu a sú lesklé, čo je znakom prepraženia, ale upozornenie 5/5 ma varovalo, takže beriem. V každom prípade nie sú až také extrémne čierne ako napríklad Starbucks Dark Roast. Určite je však spålënë. Alebo spålênê? Vyberte si.

IKEA espresso - zrná

Aróma kávy zodpovedá stupňu praženia, takže je dosť nepríjemná. V tejto chvíli som už jednoznačne predpokladal, že káva bude horká a nebude v nej nič zaujímavé. Nuž a aciditu by som si vzhľadom na praženie dovolil tipnúť na 0/5.

Tieto slová sa napokon potvrdili. Káva bola extrémne horká a odporúčal by som ju len milovníkom horkosti, ktorí od tohto nápoja nič iné neočakávajú. Tí si možno prídu na svoje, ale ja káve bohužiaľ veľa bodov dať nemôžem. Jej „kvality“ sú obmedzené takmer výlučne len na horkosť, za ktorou je v obrovskej diaľke skrytá nejaká mikro sladkosť. V takej diaľke, že je umenie ju rozpoznať.

IKEA espresso - espresso

Jeden a pol bodu tejto káve dávam len preto, lebo ma úplne neodrovnala a Dark Roast od Starbucksu bol ešte výrazne horší.

Kávu som následne s láskou pripravil aj manželke Janke. Zvládla len jeden glg a povedala, že to nie je horké, lebo toto uráža ešte aj horkosť. Krütè, ale prävdïvè.

PÅTÅR Signatur Kaffe Hela Bönor 2/10

Následne som sa s vášňou mne vlastnou pustil do testu kávy PÅTÅR Signatur Kaffe Hela Bönor. Tento obal avizoval aciditu 4/5, telo 4/5 a praženie takisto 4/5. Toto vyzerá na krásne vyváženú kávu, na ktorej si zgustnem. Teda jedine žeby nie.

IKEA Signatur Kaffe - zrná

Pohľad na zrná avizuje, že ide o tmavo praženú kávu, ale nie úplne odpálenú. Aróma je dosť nudná a nezaujímavá. Po skúsenosti s PÅTÅR Espresso radšej nečakám absolútne nič a nechávam sa prekvapiť sťa predseda SNS nešťastným umiestnením semafora v Dúbravke.

Ochutnávka ponúkla opäť len horkosť, ale s o niečo menej bolestivým zakončením ako pri PÅTÅR Espresso. Káva ponúkala len pramálo tónov, ktoré by som mohol označiť za pozitívne a musel som ich hľadať doslova lupou. V diaľke za skládkou uhlia som však opäť našiel štipku sladkosti.

Celkovo je to o niečo lepšia káva ako PÅTÅR Espresso a udeľujem jej 2 body.

IKEA Signatur Kaffe - espresso

Transparentnosť 0,5/5

O kávach zo siete IKEA nevieme v podstate vôbec nič. Dočítame sa len to, že ide o zrnkovú kávu v tmavom pražení, ktorá je organická a má certifikát aliancie dažďových pralesov. Okrem toho na webe uvádzajú aj toto: „Silná tmavo pražená káva s bohatou a jemne ovocnou chuťou. Organická produkcia jedla pomáha udržiavať poľnohospodárske postupy, ktoré sú šetrné k planéte a lepšie pre ľudí. Výrobok je certifikovaný podľa požiadaviek Rainforest Alliance na trvalo udržateľné poľnohospodárstvo.“

Celkom dole na produktovej stránke sa nachádza aj toto: „V káve IKEA sa používajú iba zrná Arabica, druh všeobecne považovaný za špičkový, pokiaľ ide o chuť. Keďže sa celkovo snažíme zlepšovať kvalitu každého zrnka, zakaždým získate chutnejšiu šálku kávy. PÅTÅR po švédsky znamená druhá šálka kávy. Dúfame, že si ju spolu s priateľmi doprajete aj vy.“

IKEA espresso - Rainforest Alliance
Dezolé pozor, žabička!

Nepoznáme krajinu pestovania, nepoznáme konkrétnu varietu kávy a ani spôsob spracovania a už vôbec nepoznáme názov spracovateľskej stanice alebo meno farmára. Jediné, čo vieme, je to, že ide o arabiku. A čo znamená PÅTÅR. Môžeme teda udeliť len 0,5 bodu.

Pomer cena/kvalita

PÅTÅR Espresso Hela Bönor 0,5/5

PÅTÅR Signatur Kaffe Hela Bönor 1,5/5

Obe kávy IKEA predáva za 3,99 €/250 gramov. Cena je veľmi prijateľná a nízka, no na druhej strane za ňu nedostanete takmer žiadnu kvalitu. Radšej si nekúpte žiadnu kávu ako toto, prípadne trochu pošetrite a za 6 alebo 7 eur v slovenských pražiarňach dostanete niečo násobne lepšie.

Vzhľadom k nízkej cene si však Signatur Kaffe vyslúžilo 1,5 bodu a Espresso 0,5.

IKEA kávy - zrná

Dizajn obalu 3/5

O bodoch za obal tradične rozhodujete vy, čitatelia Blogu o káve. K hodnoteniu sme vás vyzvali na našom instagramovom účte @blogokave. Storku si pozrelo 2 900 z vás a vyzbierali sme 157 odpovedí.

Medzi nimi sa najčastejšie vyskytlo trojbodové hodnotenie (52x), o druhé a tretie miesto sa podelili dva a štyri body (zhodne 39x). Ďalších sedemnásť z vás hlasovalo za 1 bod, šiesti za nulu a štyria za päťku. Niekoľko ďalších odpovedí, v ktorých boli desatinné čísla (napríklad 2,5), sme nebrali do úvahy.

IKEA kávy - obaly

Celkové hodnotenie

PÅTÅR Espresso Hela Bönor 6/50

PÅTÅR Signatur Kaffe Hela Bönor 10/50

Záver

Kávy z IKEA neoslnili. Boli horké a nechutné a ich jediným pozitívom je pomerne nízka cena. Avšak vzhľadom k nekvalite bohužiaľ ani tá príliš nezaujme. Na značku to nevrhá práve najlepšie svetlo, pretože človek má potom tendenciu myslieť si, že aj ostatné výrobky IKEA sú podobne o ničom. Škoda.

Kde sa kávy z IKEA nachádzajú v priebežnom rebríčku? Pozrite si rubriku RECENZIE KÁV a dozviete sa to.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Lavazza Qualitá ORO, kávové kapsuly, recenzia

Kapsuly Lavazza Qualitá Oro: Grilážky, na ktoré ste tak trochu zabudli

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    TOPlist
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL